Starea presei din Republica Moldova înregistrează o ușoară evoluție, potrivit Indicelui privind Situația Presei
Starea presei din țara noastră a înregistrat o ușoară evoluție anul trecut, potrivit „Indicelui privind Situația Presei în Moldova- 2023 (ISPM)”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Problemele mass-mediei în continuare rămân a fi îngrădirea accesului la informație, criza de resurse umane în domeniu, dar și factorii de ordin economic. Membrii comisiei parlamentare de profil au precizat pentru Radio Moldova că instituțiile statului trebuie să fie mai ferme în aplicarea legislației din domeniu. Starea presei autohtone a fost apreciată de 14 evaluatori care au acordat un punctaj, ce nu a ajuns nici la jumătatea celui necesar - de 60 de puncte.
Situația presei a fost evaluată la șapte indicatori: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; calitatea jurnalismului; mediul profesional; securitatea informațională din perspectivă mediatică și securitatea jurnaliștilor.
Situația în mass-media națională înregistrează o ușoară evoluție în 2023 la mai multe capitole susține experta Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina Durnea.
„Un aspect problematic rămâne aplicarea corectă a legii. Despre contextul politic, în comparație cu anii precedenți nu au existat atât de multe cazuri de obstrucționare a mass-media din partea actorilor politici, însă, nici 2023 nu a fost ocolit de derapaje, în special, din partea politicienilor de nivel raional și local. Mediul economic rămâne cea mai vulnerabilă verigă, presa a activat în condiții stresante, nici unul din cel șapte sectoare evaluate nu au înregistrat o ascensiune continuă, dar, în ultimii trei ani se conturează o tendință de creștere relativ uniformă”, a menționat Cristina Durnea.
Instituțiile statului trebuie să fie mai ferme în aplicarea legislației în domeniul mass-media care a fost îmbunătățită a afirmat pentru Radio Moldova, membra comisiei parlamentare de profil, Marcela Adam.
„Nu am sesizat ingerința factorului politic, avem nevoie de instituții puternice care să respecte legea așa cum este prevăzută și avem nevoie de jurnaliști de calitatea care să respecte deontologia profesională și prevederile legilor”, a conchis Marcela Adam.
Precizăm că Indicele privind Situația Presei în Republica Moldova este elaborat pentru al optulea an consecutiv și identifică evoluțiile cheie din sectorul media, dar și factorii ce au impact negativ și pot periclita evoluția firească a presei.
Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația, printre care sesizarea cazurilor de ingerință a factorului politic în activitatea presei, precum și punerea în aplicare a Programului Național privind dezvoltarea mass-mediei pentru perioada 2023-2026.