Politic

33 de grupuri de lucru vor revizui legislația națională în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, declarație

Cele 33 de grupuri de lucru incluse în procesul de negociere cu Uniunea Europeană vor avea în vizorul lor revizuirea legislației naționale. Totodată, acestea se vor axa pe setul de Directive din acqius-ul comunitar, a declarat președinta Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, la emisiunea „Spațiul Public”, de la Radio Moldova.

Totodată, experta în probleme de securitate de la București, Angela Gramada, s-a referit la rolul important al României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Stabilirea gradului de armonizare a legislației naționale la cea a Uniunii Europene este o etapă importantă în procesul de negocieri. Astfel, cele 33 de grupuri responsabile de acest aspect trebuie să devină funcționale în timpul apropiat, a menționat președinta comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru.

„Vom face funcționale acele 33 de grupuri de lucru care vor face și revizuirea legislației și după care vor lucra pe setul de directive care se atribuie la un domeniu sau altul, trebuie să-și îndeplinească rolul lor de armonizare, dar totodată vor fi create alte structuri și platforme la nivel de Parlament și Guvern”, a declarat Ina Coșeru.

Faptul că legislația Uniunii Europene este tradusă în limba română, este un avantaj pentru Republica Moldova, a precizat experta în securitate de la București, Angela Gramada. Totodată, aceasta a reiterat că datorită Parteneriatului Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a țării noastre vor fi implementate mai multe proiecte.

„Sunt prioritatea acestor parteneriat strategic pentru că încurajează conexiunea dintre Republica Moldova și România, iar asta contează foarte mult în vremuri de criză și în contextul regional pentru că face mai ușoară această tranziție de la criză spre stabilitate economică, socială a Republicii Moldova. România a fost unul din cei mai importanți în acele conferințe ale donatorilor, împreună cu Franța și Germania, dar știm foarte bine că România a fost pilonul principal al acestei asistențe financiare pentru Republica Moldova”, a conchis Angela Gramada.

Amintim că Parteneriatul Strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova a fost stabilit la 27 aprilie 2010. Acesta a deschis perspective și a redat noi valențe pentru consolidarea relațiilor speciale privilegiate dintre cele două state bazate pe comunitatea de istorie, limbă și cultură, conform Declarației de instituire a platformei de cooperare.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult