LIVE // Guvernul se întrunește în ședință: În R. Moldova urmează să fie creat Consiliul interinstituțional de supervizare
În Republica Moldova urmează să fie creat un Consiliu interinstituțional de supervizare, responsabil de aplicarea sancțiunilor de către țara noastră și de aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Cabinetul de Miniștri urmează să aprobe astăzi Regulamentul privind funcționarea entității în cadrul ședinței Guvernului.
Consiliul interinstituțional de supervizare urmează să fie condus de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, iar din componența acestuia vor face parte conducătorii principalelor autorități și instituții publice.
Potrivit proiectului, consiliul va fi un organ colegial creat pentru a asigura cadrul de cooperare în domeniul implementării în țara noastră a măsurilor restrictive internaționale și va avea dreptul să introducă propriile măsuri. Astfel, membrii Consiliului vor putea monitoriza sancțiunile aplicate de Republica Moldova, vor informa persoanele vizate despre acestea și le vor comunica motivele deciziilor.
În cadrul ședinței Guvernului se va discuta despre aprobarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru anul 2024. Conform documentului, peste 366 de milioane de lei sunt alocați pentru întreținerea drumurilor pe timp de vară, iar pentru cele de iarnă - peste 90 milioane de lei.
Tot astăzi, Cabinetul de Miniștri urmează să aprobe un Memorandum de Înțelegere dintre Republica Moldova și România privind proiectele necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică.
De asemenea, Executivul va examina un proiect de hotărâre care stabilește componența delegației oficiale și care va negocia acordul de constituire în orașul Taraclia, a sucursalei Universității „Angel Kanchev” din Bulgaria. Potrivit acestui Acord, Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia va fi lichidată, iar studenții și profesorii vor fi transferați în noua instituție.
Pe agenda ședinței de Guvern sunt incluse două proiecte de hotărâre care stabilesc că mai mulți antreprenori din Zonele Economice Libere și parcurile Industriale vor fi supuși unor controale pe parcursul anului. Inspectoratul pentru Protecția Mediului, Serviciul Vamal și Inspectoratul de Stat al Muncii sunt câteva dintre instituțiile care au solicitat aceste monitorizări.