Proiectul de lege privind mobilizarea în Ucraina, aprobat în prima lectură. Ce prevede documentul
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în prima lectură proiectul de lege privind mobilizarea, în versiunea actualizată. Documentul prevede, în special, reducerea vârstei de încorporare de la 27 până la 25 de ani și, de asemenea, include demobilizarea militarilor după 36 de luni de serviciu. De cealaltă parte, documentul este criticat de reprezentanții opoziției și de ombudsmanul Ucrainei, care invocă încălcarea normelor constituționale.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în prima lectură proiectul de lege, așa cum a fost propus repetat de Cabinetul de Miniștri la 30 ianuarie. Documentul prevede, în special, reducerea vârstei de încorporare de la 27 la 25 de ani și eliminarea categoriei de "apt limitat" de pe lista de concluzii ale comisiei medicale militare (CMM), informează DW. În același timp, se propune ca persoanele cu dizabilități din toate grupurile să fie scutite de serviciul militar. Aceștia vor putea să se înroleze în armată în mod voluntar.
De asemenea, vor fi aplicate restricții pentru persoanele care nu și-au actualizat datele în centrele teritoriale de recrutare (TMC) - de exemplu, acestora li se va interzice să călătorească în străinătate.
Una dintre cele mai importante modificări prevăzute de proiectul de lege este demobilizarea militarilor după 36 de luni de serviciu, dar cu dreptul Comandantului Suprem de a lua decizia finală.
Potrivit deputatei Anastasia Radina, această prevedere poate genera selectivitate sau corupție și, prin urmare, trebuie rezolvată înainte de aprobarea finală a documentului.
La rândul său, ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineț, a declarat că proiectul de lege contravine normelor Constituției ucrainene. În special, acesta s-a referit la faptul că proiectul de lege permite comandamentului militar să stabilească o restricție temporară a dreptului unui cetățean al Ucrainei de a părăsi țara. Ombudsmanul a văzut o încălcare a Constituției Ucrainei și în propunerea de a acorda dreptul reprezentanților centrelor de recrutare de a verifica documentele cetățenilor.
În pofida avertismentelor și criticilor, majoritatea deputaților au susținut votarea documentului în prima lectură. Aceștia speră că înainte de cea de-a doua lectură, vor reuși să rezolve aspectele controversate.