Politic

Cristina Gherasimov a prezentat bilanțul vizitei la Bruxelles și pașii ce vor urma

Primul capitol cu care începe evaluarea legislației Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană este cel al Justiției, a declarat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care a prezentat bilanțul vizitei de lucru la Bruxelles. Potrivit oficialei, pe 7 februarie, Republica Moldova a intrat în prima etapă de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din decembrie 2023. Cristina Gherasimov a mai precizat că, pe parcursul următoarelor patru luni, vor urma ședințe de evaluare a legislației Uniunii Europene, dar și a altor capitole.

„Ni s-a explicat care sunt următorii pași. Calendarul întrevederilor urmează a fi expediat astăzi. Ce vă pot spune cu certitudine este că, pe 21 și 22 februarie, revenim la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale. Deci, primul capitol cu care începem evaluarea este justiția. Cu ea încep și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul a menționat că decizia privind organizarea conferinței interguvernamentale, la care se va da startul negocierilor propriu-zise, depinde de progresul Republicii Moldova vizavi de cele trei recomandări care va fi evaluat de către Comisie și prezentat Consiliului UE la sfârșitul lunii martie. „La moment, nu este o consecutivitate clară. Aceste procese pot fi demarate în paralel. Deci, noi deja am început procesul de negocieri, cu prima sa etapă, care are două etape incluse în evaluarea aquis-ului și a legislației noastre naționale”, a spus oficiala.

Cristina Gherasimov a menționat că, la această etapă, rolul Parlamentului va fi unul crucial. „Nu avem la moment o claritate față de concordanța cadrului legislativ la cel european. Pentru aceasta am demarat anul trecut procesul de self-screening. Ceea ce înseamnă că Guvernul face o autoevaluare a legislației noastre cu aquis-ul comunitar. Acest exercițiu nu a fost finalizat de către toate instituțiile naționale. În același timp, prin procesul de screening, care vine din partea Comisiei, la sfârșitul acestui exercițiu vom ști exact la ce etapă suntem și câte legi urmează a fi transpuse în legislația noastră națională”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul a mai spus că Biroul de Integrare Europeană va fi noul centru de coordonare a eforturilor pe intern. În cadrul instituției vor fi create câteva subdiviziuni: Direcția de coordonare a implementării aquis-ului comunitar, Secția de comunicare și formare în domeniul integrării europene, precum și un Serviciu de traduceri.

Precizăm că la, 7 februarie, la Bruxelles, a fost dat startul procesului de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Amintim că Republica Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii spațiului comunitar au decis să deschidă negocierile de aderare.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult