Regional

Călătoriile cu transportul public la Bălți, pe cale să se scumpească. Nemulțumiri în rândul cetățenilor

În urma discuțiilor din Consiliul Municipal al orașului Bălți, se anunță posibilitatea unei majorări a tarifelor pentru călătoriile cu transportul public. Această propunere a stârnit nemulțumirea locuitorilor, care se tem că vor fi nevoiți să găsească alternative mai ieftine, cum ar fi mersul pe jos.

În municipiul Bălți, călătoria cu troleibuzul ar putea deveni una de lux pentru cetățeni. În ședința de joi a Consiliului Municipal decizia de a organiza consultări publice pentru ajustarea tarifului.

Fostul primar de Bălți, Nicolae Grigorișin, a specificat că experții recomandă ca tariful pentru o călătorie să fie de opt lei.

„În recomandările experților este scris că în anul 2024 tariful să fie de 8 lei. Transportul municipal întotdeauna va fi unul neprofitabil, de aceea trebuie să luăm decizia cum vom compensa diferența care astăzi nu se ajunge. Nu suntem împotriva consultărilor publice, din contra suntem pro. Dar dacă cetățenii vor dori ca transportul să fie gratis ce veți face? Nu duceți lumea în eroare, cum a fost tariful de patru lei, așa și va fi”, a declarat Grigorișin.

Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a precizat pentru Radio Moldova că tariful va suferi modificări, însă nu până la 8 lei. Totodată, acesta a specificat că o dată cu mărirea tarifului, oamenii au posibilitatea să cumpere abonamente care sunt mult mai rentabile.

„N-am să admit ca să fie tariful de opt lei. Tocmai din acest considerent a inițiat discuții publice cu bălțenii referitor la tariful pentru transportul public electric. Eu insist că prețul abonamentelor care va fi discutat, el trebuie să fie cât mai convenabil pentru bălțeni, poate și mai convenabil decât astăzi. Trebuie să promovăm abonamentele în rândul bălțenilor astfel ca să nu fie o povară pentru bugetul familiilor. Din acest considerent am și scos problema la audieri publice”, a declarat Alexandr Petkov.

Bălțenii sunt indignați de o eventuală mărire a tarifului și spun că vor fi nevoiți să meargă pe jos.

VOX: „Până la alegerile locale era șase lei. Înainte de alegeri l-au scăzut, cred că peste ani iarăși la fel. Dacă ridică la opt lei ce facem? Ne apucăm de mers pe jos. Care sunt mai aproape de serviciu, de școli o să meargă. Dar alții sărmanii cu un venit mai modest, chiar e o prostie mare, îmi pare foarte rău.”

„Foarte scump pentru salariile noastre. Închipuiți-vă, cum cu un salariu de 5 mii de lei să-ți permiți și transport, și să mănânci, să achiți facturile, este foarte scump, dar tariful de opt lei întrece orice limită. Data trecută, când era cinci lei, pe jos mă duceam la serviciu în fiecare dimineață. Ieșeam cu juma de oră mai repede”.

„Pentru noi este foarte scurt, noi nu avem așa salarii”.

Consultările publice cu participarea cetățenilor vor fi organizate în perioada 27 februarie - 7 martie. Astăzi, costul unei călători cu transportul public în municipiul Bălți este patru lei, transmite de la Bălți corespondenta Radio Molova, Mihaela Petrov.

Citește mai mult