Aderare UE

Mihai Isac: Republica Moldova va beneficia de fonduri europene în perioada de preaderare, dar trebuie gestionate corect

Republica Moldova va beneficia de fonduri europene în perioada de preaderare, a declarat expertul Mihai Isac în emisiunea „Paralela 47” de la postul nostru Radio. Potrivit acestuia, instituțiile statului trebuie să fie pregătite să absoarbă fondurile și să le gestioneze corect.

IPN
Sursa: IPN

„Până la realizarea procesului de aderare, sperăm 2030, cifra înaintată atât de Bruxelles cât și de Chișinău, în Republica Moldova vor veni câteva miliarde în sume de bani. Vor trebui folosiți în proiecte care să îmbunătățească viața oamenilor în construirea de apeducte pentru sate, în drumuri mai bune, în facilități medicale mai bune, în anumite contribuții la creșterea economică a Republicii Moldova prin sprijinirea micilor afaceri și nu numai, prin finanțarea unor proiecte care să ducă la reintegrarea în zona constituțională a regiunii din Estul țării prin proiecte care să aducă mai aproape oamenii din UE de cei din Republica Moldova”.

Precizăm că miercuri, 7 februarie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a efectuat o vizită la Bruxelles, unde a demarat procesul de evaluare a gradului de conformitate a legislației Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene.

Potrivit ei, acest lucru reprezintă un proces de durată care necesită eforturi imense și expertiză specializată pe domenii foarte clare împărțită pe 33 de capitole. Totodată, ea subliniat că în această etapă trebuie să comparăm legislația noastră cu cea a UE, să constatăm diferențele și ulterior să fie făcute modificările necesare, iar un rol crucial în acest sens îl are Parlamentul, a mai spus ea.

Totodată, pe 21 si 22 februarie, Cristina Gherasimov împreună cu echipa sa va merge la Bruxelles din nou, pentru a analiza legislația UE în domeniul Justiției și drepturilor fundamentale.

Primul capitol cu care încep negocierile este legat de justiție și tot cu acest domeniu se încheie negocierile de aderare, a accentuat oficiala.

Amintim că la 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE, iar la nici un an Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la blocul comunitar.

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, iar în urma îndeplinirii de către țara noastră a recomandărilor Comisiei Europene, în decembrie anul trecut liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Autoritățile, dar și experții susțin că anul 2030 este unul rezonabil pentru ca țara noastră să devină țară membră cu drepturi depline a blocului comunitar.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult