Externe

Trump „încurajează” Rusia să atace statele NATO care nu își îndeplinesc obligațiunile financiare față de alianță

Fostul președinte al SUA Donald Trump, care va candida în acest an pentru un al doilea mandat, a declarat că va „încuraja” Rusia să atace pe oricare dintre aliații SUA din NATO care și-au încălcat obligațiile financiare. Casa Albă a calificat aceste afirmații „oribile și fără sens”. Trump a făcut anunțul sâmbătă în timpul unui miting de campanie la Conway, Carolina de Sud, scrie The Guardian.

Favoritul republican a menționat că, în timpul președinției sale, i-a spus unui lider că SUA nu vor proteja un membru NATO care nu a îndeplinit obiectivul NATO de cheltuieli pentru apărare.

„Unul dintre președinții unei țări majore s-a ridicat și a spus: ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?” i-am spus: „ați avut nu plătiți, sunteți contravenienți?”.

După ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014, statele NATO au convenit să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024.

Comentariile lui Trump vin pe măsură ce Ucraina rămâne blocată în eforturile sale de a împiedica invazia Rusiei din 2022, iar eforturile președintelui actual Joe Biden de a trimite Kievului mai mult sprijinul de care avea nevoie SUA au stagnat în Congres, pe fondul opoziției de extremă dreaptă.

Mulți aliați americani își fac griji că un al doilea mandat pentru Trump ar fi „un cutremur”, iar Washingtonul nu ar mai fi un aliat de încredere.

Potrivit experților politici din SUA, următorul președinte american ar putea fi preocupat mai mult cu provocările din interiorul țării – înainte chiar de a se confrunta cu multiplele puncte fierbinți din Ucraina până în Orientul Mijlociu.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult