Externe

Armata israeliană a salvat doi ostatici din captivitate în Fâșia Gaza

Armata israeliană a anunțat că a salvat doi ostatici din captivitate în Fâșia Gaza, luni dimineață, marcând un succes mic, dar simbolic semnificativ, în încercarea sa de a aduce acasă peste 100 de captivi despre care se crede că sunt deținuți de gruparea militantă Hamas, relatează News.ro.

Potrivit oficialilor palestinieni, doi bărbați au fost salvați dintr-o clădire rezidențială din orașul Rafah, în cadrul unui raid în care au murit cel puțin șapte persoane. Martorii au raportat cel puțin 17 raiduri aeriene, rachete de semnalizare și focuri de la un elicopter Apache.

Locotenent-colonelul Richard Hecht a declarat că operațiunea s-a bazat pe „informații precise” și că locul, situat la etajul al doilea al unei clădiri, era supravegheat de „ceva timp”. El a precizat că premierul Benjamin Netanyahu s-a alăturat șefului armatei israeliene și altor înalți oficiali în timp ce se desfășura raidul.

Se estimează că militanții Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit alte 250 în raidul din 7 octombrie care a declanșat războiul. O ofensivă israeliană aeriană și terestră a provocat apoi moartea a peste 28.000 de palestinieni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.

Peste 100 de ostatici au fost eliberați în timpul unui armistițiu de o săptămână în noiembrie. Israelul afirmă că aproximativ 100 de ostatici au rămas în captivitatea Hamas. Hamas deține rămășițele a aproximativ 30 de ostatici care fie au fost uciși la 7 octombrie, fie au murit în captivitate.

Israelul a făcut din salvarea tuturor ostaticilor unul dintre principalele obiective ale războiului.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult