Social

Zeci de fermieri au ieșit astăzi la proteste în mai multe regiuni ale țării

Zeci de fermieri au ieșit astăzi la proteste în mai multe regiuni ale țării. Aceștia spun că nu au suficiente resurse pentru a începe un nou an agricol și sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu intervin.

Astăzi, în apropierea vămii Leușeni - Albița s-au adunat mai mulți fermieri din sudul țării, preponderent din raioanele Cahul, Hâncești și Leova. Aceștia spun că protestul este unul pașnic și va dura mai multe zile.

Totuși, unii participanți la manifestație susțin că vor bloca punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni - Albița, dacă nu vor fi auziți de autorități.

„A fost un an dificil, secetă mare, statul nu a mai intervenit, nici măcar cu vorbe”;

„Nu suntem auziți, conducerea noastră ne consideră de parcă nu am fi oameni ai țării noastre și nu ne aud absolut de loc”, spun oamenii.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției (IGP) recomandă șoferilor care și-au planificat deplasarea în România prin puctul de trecere Leușeni-Albița să evite acest traseu de deplasare.

Agricultorii au protestat pe mai multe sectoare de drum, a menționat pentru Radio Moldova reprezentantul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

„Ținând cont că agricultorii au trecut pragul de faliment, asta e compensație pentru lucrările de primăvară, aducerea motorinei din România care a fost promisă încă din 2022. Rezina, Fălești, Leușeni, Telenești protestează deja de câteva zile, Criuleni, de mâne, revine Cahul cu Cantemir”, a afirmat Alexandru Slusari.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu a comentat deocamdată protestele fermierilor.

Amintim că, anul trecut agricultorii au organizat mai multe proteste, cerând, printre altele, moratoriu pe achitarea datoriilor față de creditori, cu anularea penalităților de la bănci până la 31 octombrie 2024, și alocarea de către Executiv din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii peste un miliard de lei pentru fermierii micro, mici și mijlocii.

Precizăm că, pe parcursul lunii ianuarie, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a debursat în conturile fermierilor 252 de milioane de lei.

De asemenea, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat săptămâna trecută că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru a reduce din pierderile fermierilor afectați de secetă și ploi cu grindină. Dintre toți agricultorii vor primi ajutoare doar cei care au înregistrat pagube de peste 60 la sută din recoltă.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult