Maia Sandu și Dorin Recean ar putea fi chemați în instanță ca martori în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău
Foștii membri ai Guvernului condus de Iurie Leancă ar putea fi audiați în instanță, în calitate de martori, la solicitarea avocaților, în procesul ce vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Printre cei vizați sunt și președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.
Săptămâna trecută, la Judecătoria Buiucani s-a desfășurat o nouă ședință de examinare a dosarului privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care foști demnitari sunt acuzați de abuz de putere. Potrivit procurorilor, aceștia ar fi concesionat aeroportul, în 2013, în interesul unei grupări criminale conduse de Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 de milioane de lei.
Avocatul ex-premierului Iurie Leancă a cerut judecătorilor să-i invite în calitate de martori la proces pe toți membrii Cabinetului de Miniștri din acea perioadă. Avocatul Vladislav Roșca susține că aceștia ar trebui să spună instanței dacă fostul premier Iurie Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului.
Printre foștii membri ai Guvernului Leancă, ar putea fi citați ca martori în procesul ce vizează concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.
Maia Sandu nu a votat pentru concesionarea Aeroportului către compania grupării criminale Șor, Avia Invest, a precizat consilierul prezidențial Adrian Băluțel pe rețelele de socializare. Potrivit acestuia, vinovații ar încearca să tergiveseze procesul pentru a scăpa de răspundere, dar și să denigreze imaginea președintei.
Adrian Băluțel a mai spus că Ședința Guvernului din octombrie 2013 la care a avut loc votarea este publică și oricine poate analiza și vedea că Maia Sandu nu a votat.
Totodată, consilierul prezidențial precizează că, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat în septembrie 2019 hotărârile de Guvern ce vizau concesionarea Aeroportului, iar în 2023 Aeroportul a revenit în gestiunea statului.
Solicitați de Radio Moldova, reprezentanții Guvernului au precizat că își vor expune mai târziu opinia pe marginea acestui caz. Precizăm că magistrații vor decide la ședința următoare dacă acceptă sau nu lista martorilor apărării.
Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesionare companiei Avia Invest în 2013, pe un termen de 49 de ani. În 2020 autoritățile au început procedura de reziliere a contractului, pe motiv că acel concesionar nu și-ar fi onorat obligațiile de a investi în dezvoltarea aeroportului suficiente fonduri.
În decembrie 2023, Curtea Supremă de Justiție a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel, cu privire la rezilierea contractului de concesionare.