Revista presei internaționale: Noi atacuri cu rachete lansate de armata rusă asupra Ucrainei; Avioanele de luptă F-16 în curând în Ucraina
Presa internațională relatează despre noi atacuri cu rachete lansate de armata rusă asupra Ucrainei în această dimineață. La ce etapă se află problema furnizării avioanelor moderne occidentale pentru armata ucraineană, care sunt noile amenințări ale Rusiei la adresa securității internaționale și cum evoluează criza din Orientul Mijlociu? – sunt alte întrebări la care caută răspuns publicațiile străine, răsfoite de Lidia Petrenco.
Stare de alertă a fost anunțată în această dimineață pe întreg teritoriul Ucrainei, după ce forțele armate au avertizat că mai multe bombardiere rusești au decolat de la o bază militară din Rusia, relatează presa de la Kiev. Potrivit informațiilor de ultimă oră, zeci de rachete au atacat diferite regiuni ale Ucrainei. BBC relatează, citând informații oficiale ale autorităților ucrainene, că toate rachetele care vizau capitala Kiev au fost doborâte, însă unele dintre ele au lovit infrastructura civilă din alte regiuni, inclusiv din vestul țării. Autoritățile evaluează în continuare consecințele atacurilor.
Problema furnizării avioanelor de luptă F-16 pentru Ucraina a fost deja rezolvată, acestea urmând să apară pe cerul ucrainean chiar în primăvară, a declarat șeful Direcției principale de informații a Ucrainei, Kirill Budanov, pentru postul de televiziune ICTV, citat de Unian. În cadrul reuniunii de ieri a reprezentanților țărilor din așa-numitul format Ramstein, s-a discutat despre modul în care avioanele vor fi transmise, inclusiv despre pregătirea aerodromului și a echipajului de zbor, dar și despre deservirea acestor aeronave, a precizat Budanov. În interviul acordat aceluiași post TV, șeful Direcției principale de informații a Ucrainei a confirmat că o navă militară de debarcare a Flotei Ruse din Marea Neagră lovită de forțele ucrainene, s-a scufundat. Nava a fost distrusă de cinci drone navale, iar despre soarta echipajului de cca 90 de persoane, decamdată nu se cunoaște nimic, notează Unian.
Între timp presa internațională trage semnale de alarmă, după ce președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților din Congresul american a avertizat despre o „amenințare la adresa securității naționale” a Statelor Unite. ABCnews relevă că avertismentul se referă la faptul că Rusia dorește arme nucleare în spațiu, care să fie folosite împotriva sateliților. Potrivit CNN, Sistemul rămâne în curs de dezvoltare și nu este încă pe orbită. Deși informațiile sunt îngrijorătoare, mai mulți membri seniori ai Congresului, au subliniat că acestea nu reprezintă o amenințare imediată pentru Statele Unite sau pentru interesele sale. Alte țări au testat în trecut arme anti-sateliți, dar aceasta ar fi o escaladare, a spus Hans Kristensen, directorul Proiectului de informații nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani. „Dacă este orbital, este un nou nivel de amenințare, indiferent dacă este nucleară sau nu”, a spus Kristensen, care a adăugat că și armele convenționale de pe un sistem orbital anti-satelit ar putea reprezenta o amenințare semnificativă pentru SUA.
Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de închisoare, inclusiv la șase luni cu suspendare, pentru cheltuieli excesive de bani în campania sa prezidențială din 2012, relatează Le point. Le Monde amintește că este vorba despre conturile de campanie ale lui Nicolas Sarkozy, președinte în funcție și candidat la realegere în 2012, care a depășit plafonul de cheltuieli electorale cu 22 de milioane de euro, sau dublu față de suma autorizată de lege. Decizia a fost pronunțată miercuri, de Curtea de Apel din Paris, dar Nicolas Sarkozy a anunțat că va face recurs la Curtea de Casație, după cum relatează presa fanceză.
Presa internațională relatează despre o nouă escaladare a tensiunilor în orientul mijlociu. The Wall Street Journal notează că Armata israeliană și militanții din Liban au schimbat miercuri focuri mortale într-o rundă tot mai largă de lovituri, în timp ce discuțiile de încetare a focului dintre Israel și Hamas au înregistrat un nou eșec după ce Israelul a declarat că nu își va trimite delegația la Cairo pentru a continua negocierile. Associated Press notează că atacurile aeriene israeliene au ucis 10 civili libanezi într-o singură zi, iar Hezbollah a promis că va riposta. În același timp, atacurile din Liban au lovit miercuri orașul Safed, din nordul Israelului, ucigând o femeie soldat israelian și rănind alte opt persoane. Prim-miniștrii Spaniei și Irlandei, Pedro Sánchez și Leo Varadkar, au cerut Comisiei Europene „să revizuiască urgent” acordului dintre UE și Israel, în lumina războiului din Gaza și a agravării crizei umanitare, relatează Euronews. Dintre cele 27 de state membre ale blocului, Spania și Irlanda, împreună cu Belgia, sunt considerate cele mai critice voci ale guvernului lui Benjamin Netanyahu, observă Euronews. Și președintele francez, Emmanuel Macron, i-a spus miercuri premierului israelian Benjamin Netanyahu că Franța se opune unei ofensive israeliene la Rafah, scrie Politico. Macron i-a spus lui Netanyahu despre „opoziția fermă a Franței față de o ofensivă israeliană la Rafah, care nu ar putea duce decât la un dezastru umanitar de o nouă amploare, precum și la o deplasare forțată a populației”, notează Politico.