Politic

Mircea Geoană: În următoarea perioadă ne așteptăm la o acțiune extrem de agresivă din partea Federației Ruse pentru a împiedica direcția pro occidentală a Republicii Moldova

În următoarea perioadă ne așteptăm la o acțiune extrem de agresivă din partea Federației Ruse pentru a împiedica direcția pro occidentală a Republicii Moldova și a Macedoniei de Nord. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Radio Moldova de Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

nato.int
Sursa: nato.int

Potrivit oficialului, Federația Rusă va folosi intens noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, pentru a intensifica războiul hibrid.

„De aceea ceea ce putem face în continuare și trebuie să facem să sprijinim din toate puterile acest nou Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării care este în curs de înființare la Chișinău. Și noi de NATO, și Uniunea Europeană, și țări aliate, și țări membre ale UE, încercăm să ajutăm acolo. Ceea ce putem spune, ne așteptăm la o acțiune extrem de agresivă a Federației Ruse. Deci foarte multă vigilență din partea cetățenilor, din partea presei, și evident din partea autorităților. Noi suntem extrem de interesați de -i lăsa pe cei din Republica Moldova să-și aleagă în mod liber și democratic liderii și direcția, cred că este totalmente inacceptabil ca un terț să încerce să schimbe voința suverană a unei țări. Acest lucru este valabil pentru România, pentru Republica Moldova, pentru America sau oricine altcineva,” a declarat Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Amintim că acum câteva zile, Institutul pentru Studiul Războiului scria că Kremlinul folosește aceleași metode hibride împotriva Republicii Moldova, foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, care stabilesc condiții să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

Anterior, președinta Maia Sandu declarase de mai multe ori că Rusia duce deja un război hibrid în Republica Moldova, prin acțiuni de propagandă, dezinformare și atacuri cibernetice.

În luna iulie anul trecut, Parlamentul a aprobat în lectura a doua, cu 55 de voturi, proiectul de lege de creare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, inițiativă legislativă a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. 20 de specialiști vor lucra la Centrul care va consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării. Instituția va fi condusă de fosta ministră de Interne, Ana Revenco.

Cristina Popescu

Cristina Popescu

Autor

Citește mai mult