Mihai Isac: „Decizia de exterminare a lui Navanîi a fost demult luată. Faptul că Navalnîi a decedat în acest moment este doar o mică problemă pentru Putin”
Decizia de lichidare a opozantului rus Alexei Navalnîi a fost luată cu mult înainte de către autoritățile de la Kremlin, a declarat la Radio Moldova expertul din România, Mihai Isac. El a mai precizat că decesul acestuia nu va afecta stabilitatea regimului lui Vladimir Putin, dar va stimula exodul cetățenilor, aflați în opoziție față de regimul autoritar.
„Decizia de exterminare a lui Navanîi a fost demult luată. Faptul că Navalnîi a decedat în acest moment este doar o mică problemă pentru Putin. Este un incovenient că a decedat înaintea alegerilor prezidențiale cu un final anunțat. Este adevărat că a fost și o greșeală tactică din partea taberei lui Navalnîi de a-i permite să se ducă înapoi în Federația Rusă, dar din păcate rămâne o realitate. În acest moment, în Federația Rusă nici măcar un lider important al opoziției nu poate fi considerat că este în siguranță. Asta este un semnal clar transmis noii generații, care să nu cumva să încerce să răstoarne vechea ordine și ne putem aștepta la o nouă epurare a opoziției din Federația Rusă, foarte mulți urmând să plece din Federația Rusă în urma acestui eveniment”.
Precizăm că, Aleksei Navalnîi, la vârsta de 47 de ani considerat singurul critic al lui Vladimir Putin, ar fi murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care își ispășea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzații politice. Moartea acestuia a survenit cu o lună înainte de alegerile de pe 17 martie din Rusia, când Vladimir Putin urmărește să obțină al cincilea mandat de președinte.
Amintim că, Alexei Navalnîi s-a aflat în epicentrul protestelor din 2011-2012 din Rusia împotriva regimului de la Kremlin, și fost principalul organizator al campaniilor împotriva fraudei electorale și a corupției guvernamentale ruse.
Alexei Navalnîi a ajuns în colonia din Siberia după ce a revenit în Federația Rusă, în 2021, la puțin timp după ce fusese otrăvit cu noviciok și tratat de urgență în Germania.
Opozantul Kremlinului a calificat acuzațiile care i s-au adus drept instrumentate politic. El a continuat să critice regimul Putin și din închisoare, iar recent a transmis de acolo un mesaj în care le-a cerut compatrioților să iasă în stradă în timpul alegerilor prezidențiale din martie, care ar urma să-i permită lui Vladimir Putin să rămână la putere cel puțin până în 2030.