Mircea Geoană: „Drumul proeuropean al Republicii Moldova este cea mai bună cale”
Regiunea transnistreană este un exemplu clar că Federația Rusă, după destrămarea URSS-ului, a păstrat așa-zise conflicte înghețate pentru a pune sub presiune țările care eventual ar fi decis să meargă către Europa, a declarat pentru Radio Moldova secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit oficialului, Republica Moldova are tot dreptul să ceară armatei ruse să părăsească teritoriul țării.
„Transnistria este un exemplu clar, Osetia, Abhazia este același lucru. Sunt și situații în care Rusia folosește parteneri locali în Balcanii de Vest, Africa, Orientul Mijlociu. De aceea, Republica Moldova are tot dreptul și, noi susținem cu tărie, integritatea teritorială, la suveranitate și părăsirea forțelor străine de pe teritoriul său național. Acum ce se întâmplă în Transnistria sunt chestiuni, pe care autoritățile de la Chișinău le stăpânesc foarte bine și sunt convins că și partenerii noștri ucraineni le stăpânesc foarte bine. Cred că în acest moment, drumul proeuropean al Republicii Moldova este cea mai bună cale, inclusiv pentru a termina cu astfel de situații”
Amintim că la începutul acestui an relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au devenit mai tensionate după ce autoritățile Republicii Moldova au impus firmelor din regiunea transnistreană să achite, începând cu anul curent, aceleași taxe vamale ca și companiile de pe malul drept al Nistrului, dar sunt scutite în continuare de plata TVA și a accizelor la importul și exportul mărfurilor. Prin această decizie, Chișinăul își dorește o echitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Dacă până la 1 ianuarie, curent, companiile din Republica Moldova achitau, pentru comerțul cu produse și mărfuri, taxa pe valoare adăugată, acciza, taxa vamală și o altă plată pentru efectuarea procedurilor vamale, atunci agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice cu dreptul să importe și să exporte, erau scutiți de acestea.
Autoritățile își doresc ca până în anul 2030 Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană împreună cu regiunea transnistreană, dacă nu va fi posibil, inițial va fi integrat în comunitatea europeană malul drept, apoi malul stâng al Nistrului, susține președinta Maia Sandu.
Șefa statului a declarat că regiunea transnistreană nu trebuie să fie un impediment în procesul de aderare la Uniunea Europeană.