Politic

Anatolie Nosatîi: „Federația Rusă a sfidat pe deplin acest concept de neutralitate”

Neutralitatea nu poate apăra Republica Moldova, deoarece Federația Rusă a sfidat pe deplin acest statut, inclusiv cel al Ucrainei, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi pentru DW, la Conferința de Securitate de la München. Totodată, susține oficialul, țara noastră nu poate fi momentan atacată militar datorită forțelor armate ale Ucrainei.

„Federația Rusă a sfidat pe deplin acest concept de neutralitate prin atacarea Ucrainei, care tot avea statutul de neutralitate și aici este mult de vorbit dacă într-adevăr acest statut ne protejează. Un alt exemplu ar fi ce au făcut statele nordice. Finlanda având un statut de neutralitate de mult timp, cetățenii au constatat că nu îi apără și au devenit țară NATO. Republica Moldova a sesizat cât de vulnerabilă este reieșind din agresiunea militară rusească în Ucraina și posibilitatea de a fi implicată direct sau indirect de rachetele sau de alte ținte ale Federației Ruse. Depunem maxim efort pentru consolidarea sistemului național de apărare”.

În același timp, ministrul Nosatîi a subliniat că Republica Moldova nu poate fi atacată militar atât timp cât „armata ucraineană duce lupte în sudul Ucrainei, în regiunile poziționat”.

„Aceasta lucru face să fie imposibilă o invazie militară în acest moment”.

Fiind întrebat ce presupune o relație mai aprofundată a Chișinăului cu NATO, oficialul a răspuns:

„Republica Moldova are o istorie de trei decenii și luna viitoare vom marca 30 de ani de când am inițiat parteneriatul R. Moldova – NATO prin programul parteneriat pentru pace. În această perioadă am cunoscut multe proiecte și vreau să menționez că toate acestea au fost la solicitarea Republicii Moldova, fiind implementate cu susținerea țărilor membre NATO (…). Ne va da posibilitatea de a face față provocărilor la războiul hibrid, rezultatele care sunt simțite pe deplin în Republica Moldova”, a menționat Anatolie Nosatîi.

Precizăm că ministrul Anatolie Nosatîi a participat la Conferința de Securitate de la München, unde a avut o serie de întâlniri și discuții bilaterale cu lideri politici și militari, prezenți la reuniune, în cadrul cărora a vorbit despre situația de securitate din bazinul Mării Negre și eforturile în consolidarea rezilienței naționale și a capacităților de apărare ale Republicii Moldova.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înregistrate cel puțin alte cinci cazuri în care fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, în special în regiunea de Nord și de Est a țării

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult