Calendarul Zilei// Interpreta de muzică populară Maria Iliuț, împlinește astăzi 69 de ani
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 23 februarie.
1271: Prima mențiune documentară a orașului Brașov.
1455: Data publicării Bibliei Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.
1874: A fost patentat cortul de tenis.
1893 Patentarea motorului Diesel.
1903: Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite Golful Guantánamo.Cu o suprafață de 45 de mile pătrate este situat în golful cu același nume de pe coasta de sud a capătul estic al insulei Cuba și este ocupat de Statele Unite, datorită unui tratat de 1903, renovat în 1934 teritoriu. Cunoscut sub numele de Gitmo în argou militar, este cea mai veche bază navală din Statele Unite în afara teritoriului și singura dintr-o țară care nu este un aliat al Statelor Unite. A fost înființată în 1898, când SUA a preluat controlul asupra Cubei în timpul războiului spaniol-american, care a încheiat acel an cu Tratatul de la Paris.
1918: A luat ființă Armata Roșie.
1919: A fost fondat Partidul Fascist, de către Benito Mussolini.
1941: Elementul radioactiv plutoniu este produs pentru prima dată.
1942: Semnarea, la Washington, a convenției dintre SUA și Marea Britanie cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii.
1949: Decret privind aprobarea statutului organizării și funcționării Bisericii Ortodoxe Române.
1956: Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin.
1959: La Strasbourg a fost deschisa prima sesiunii a Consiliului European pentru Drepturile omului.
1993: Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center". S-a soldat cu 6 morți și peste 1.000 de răniți.
1997: Un incendiu a izbucnit la bordul stației spațiale rusești Mir, echipajul rămânând nevătămat.
S-au născut:
1954: Viktor Iușcenko, politician ucrainean, al 3-lea președinte al Ucrainei
1955: Maria Iliuț, interpretă de muzică populară. Începând cu anul 1983, este solistă la ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, formațiile „Ștefan Vodă” și „Busuioc moldovenesc” din Chișinău. A condus studioul folcloric de la Palatul de Creație a Copiilor din Chișinău. În prezent este lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde conduse Ansamblul etnofolcloric „Crenguța de iederă”.În 2020 Maria Iliuț a fost distinsă cu cel mai înalt premiu pentru artiștii de la noi – Artistă a Poporului.
1998: A decedat Ana Lupan, prozatoare. Ana Lupan a explorat diverse probleme ale satului autohton, reflectând problemele țăranului, dar și ale învățătorimii de la sate.