Cultură

Evocări//Ion Enache, o viață dedicată muzicii și creației artistice

A absolvit Școala de Muzică Ștefan Neaga în 1974, iar în 1979 Institutul de Arte Gavriil Muzicescu, facultatea dirijat coral, apoi clasa de compoziție. Între anii 1974-1979 a fost artist în corul Radioteleviziunii. Și-a pornit activitatea componistică semnând mai multe lucrări corale, apoi a început a scrie piese instrumentale și cântece pentru soliști și pentru orchestrele de estradă. Este vorba de muzicianul Ion Enache.

Primul cântec „Toamnă, dragostea mea” l-a scris pentru Anastasia Lazariuc. În 1987 a înregistrat cu Ion Suruceanu la Moscova discul de autor – „Soarele cel mare”. O colaborarea fructuoasă o avea cu Nina Crulicovschi care i-a interpretat cele mai frumoase cântece. E de ajuns aici să pomenim de acel celebrul „Nu mă uita”.

Pe lângă activitatea de creație Ion Enache paralel duce o vastă activitate administrativă. Între anii 1979-1981 e Șef al sectorului de cor la Centrul științific-metodic al Ministerului Culturii. Din 1983 până în 1984 conducător de ansamblu vocal-instrumental la Filarmonica de Stat, iar din 1984 se angajează ca secretar muzical la teatrul „Luceafărul” din Chișinău.

Scrie muzică pentru spectacolele acestui teatru, dar a scris și pentru celelalte teatre din republică, pentru copii, imnuri pentru școli și întreprinderi.

La începutul anilor 90 împreună cu soția sa, cunoscuta actriță de teatru Lucia Dumitrescu, trec cu traiul la București. Și aici Ion Enache continuă să compună muzică pentru spectacolele de teatru, dar și pentru cântăreții de muzică ușoară de pe un mal și altul al Prutului - Anastasia Lazariuc, Nina Crulicovschi, Olga Ciolacu, Anatol Dumitraș, Maria Codreanu, Larisa Ghelaga, Nicoleta Matei, Gabriel Cotabiță, Gabriel Dorobanțu, Mariana Ardeleanu ș.a.

Ion Enache oricum a răzbătut, iar numele lui are o pagină aparte în cultura autohtonă.

AUTOR: Veta Ghimpu-Munteanu

Citește mai mult