Externe

Ucraina marchează Ziua Eroilor Euromaidanului. Zelenski: „E amintirea faptului că unitatea noastră nu poate fi învinsă”

Ucraina marchează Ziua Eroilor Euromaidanului - un omagiu celor care au murit în timpul protestelor care au dus la căderea guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici. Estimările arată că în jur de o sută de activiști și protestatari au murit pe Maidan și în jurul acestuia.

În discursul său adresat poporului ucrainean, președintele Volodîmîr Zelenski a calificat aceste manifestații drept o „primă victorie” în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Astăzi, Ucraina cinstește memoria celor o sută de eroi. Memoria modului în care ucrainenii știu să lupte pentru libertatea lor. E amintirea faptului că unitatea noastră nu are un dușman capabil să o învingă. Că dăruirea ucrainenilor nu are limite și face istorie. Acum 10 ani, ucrainenii au decis o dată pentru totdeauna: vrem și vom trăi doar într-un stat european. Toate acestea, acum 10 ani, au fost un stimul pentru ca poporul să lupte. Toate acestea sunt un argument pentru noi astăzi. Pentru a ne apăra țara. Pentru a ne apăra libertatea. Pentru a ne proteja ziua de mâine. Pentru a ne apăra Ucraina. Glorie Ucrainei!”, a declarat Zelenski.

În perioada 18-21 februarie 2014, la Kiev au avut loc cele mai masive ciocniri între protestatari și forțele de ordine de la începutul Euromaidanului. Urmare a acestor evenimente, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fugit din țară, Rusia a anexat Crimeea și a început un conflict prelungit în sud-estul Ucrainei.

Citește mai mult