Social

Revista presei: continuarea discuțiilor dintre Guvern și agricultorii protestatari; Beneficiile și provocările integrării europene pentru mediu de afaceri

Continuarea discuțiilor dintre Guvern și agricultorii protestatari; beneficiile și provocările integrării europene pentru mediu de afaceri și lipsa pericolelor de securitate dinspre Transnistria – sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.

Anticoruptie.md informează că, astăzi, urmează o nouă rundă de discuții între fermierii protestatari și ministrul Agriculturii, după ce, marți, agricultorii s-au declarat dezamăgiți de soluția propusă de premierul Dorin Recean, cea de a oferi, de la 1 martie, credite de urgență, de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului, producătorilor de cereale, care au înregistrat pierderi din cauza crizelor din ultimii ani. Premierul a precizat că deja au fost alocate 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru a compensa pierderile agricultorilor în urma secetei și a promis și alte măsuri de sprijin. De cealaltă parte, fermierii cer majorarea plafonului la creditul garantat, răspuns la problema alocării compensațiilor, introducerea rambursării necondiționate a TVA în cont și modificarea Regulamentului Băncii Naționale, care ar permite creditarea fermierilor după restructurarea creditelor anterioare. Agricultorii au spus că rămân pe poziții, cu tehnica agricolă în stradă, fără a bloca drumurile, dar admit activizarea protestelor începând de joi.

Într-o emisiune la TV8, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a sugerat că problemele sectorului agricol închid afacerile producătorilor. Numai în anul 2023, 24 de companii au intrat în faliment, a spus ministrul, care le-a reproșat producătorilor de cereale că nu sunt uniți și le-a sugerat să se asocieze, după modelul celor din România. Bolea consideră că cea mai mare problemă acum este supraproducția de cereale în Republica Moldova. Potrivit lui, fermierii ar avea cel puțin două soluții: să înceapă să vândă cereale pe intern, pentru a dezvolta astfel zootehnia și să investească în producerea materialului semincer. De cealaltă parte, fermierul din Fălești, Serghei Ivanov, a spus că soluțiile ministerului Agriculturii și cea a premierului, de a oferi credite de urgență, sunt respinse deoarece nu ar fi fiabile. Potrivit fermierului, agricultura a ajuns în colaps total din cauza cheltuielilor mari. În plus, agricultorilor le este complicat să reziste pe piață din cauza concurenței neloiale, inclusiv din partea Ucrainei și a condițiilor pieței UE.

TVR Moldova îl citează pe europarlamentarul Siegfried Mureșan declarând că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a început deja, este ireversibil și mai rapid decât în cazul altor state din Europa Centrală și de Est. În următorii ani, în Republica Moldova se vor face simțite standardele europene de viață pentru oameni, dar și în materie de predictibilitate pentru mediul de afaceri, a spus Mureșan în cadrul unui eveniment, organizat la Chișinău, de Asociația Businessului European. El a subliniat că întărirea sistemului bancar, combaterea spălării banilor, a corupției și reforma justiției sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Directoarea executivă a Asociației Businessului European, Mariana Rufa, a subliniat că, pe lângă beneficii, aderarea la UE presupune și o serie de provocări pentru mediul de afaceri - modificări treptate ale cadrului legal, reguli egale de joc, concurență loială, standarde înalte și acces liber pe cea mai mare piață comună.

Într-un interviu pentru Ziarul Național, președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PAS, Lilian Carp, spune că instituțiile statului monitorizează foarte atent ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului și că, la momentul actual, nu există niciun pericol de securitate pentru Republica Moldova, în pofida acțiunilor „suspecte” ale Tiraspolului, a declarațiilor de la Moscova și a „turului de forță” de la Chișinău, Tiraspol și Bruxelles al Ambasadorului cu misiuni speciale de la Kiev, responsabil de dosarul transnistrean. Întrebat despre convocarea de către liderul de la Tiraspol a așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria, care ar putea avea loc pe 29 februarie și la care, potrivit unor surse, ar urma să fie adoptată o adresare către Moscova, Carp subliniază că nimeni, cu certitudine, nu va lua în considerare niciun tip de declarație sau vreo recunoaștere din partea Federației Ruse a vreunui proces. Carp a insistat că, la etapa actuală nu există riscuri, dar trebuie să fim vigilenți și pregătiți pentru orice tip de acțiuni pe care ei le pot întreprinde, pentru că înțelegem că ei pot să schimbe planurile de la o zi la alta.

Ipn.md informează că, la alegerile parlamentare, prezidențiale și la referendumurile republicane, pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului urmează să fie constituită o circumscripție electorală distinctă, iar alegătorii vor trebui să confirme pe proprie răspundere abținerea de la votarea multiplă. Prevederile se regăsesc într-un proiect de Regulamentul elaborat de CEC. Dacă la introducerea datelor personale ale alegătorului în Sistemul informațional, se va constata că acesta a fost deja înregistrat precum că a participat la votare, biroul electoral al secției de votare va întocmi procesul-verbal cu privire la constatarea tentativei de votare multiplă. Biroul electoral va atrage atenția alegătorului asupra răspunderii penale pentru votarea multiplă și îi va permite exercitarea dreptului la vot. Refuzul alegătorului de a semna procesul-verbal se va consemna de martori alegători. Procesul-verbal întocmit va fi remis în adresa consiliului electoral de circumscripție sau Comisiei Electorale Centrale.

Într-un nou proiect special, newsmaker.md publică istorii ale bărbaților din Ucraina care având vârste de recrutare au decis să fugă de arme și de război, deseori, ilegal și s-au refugiat în Republica Moldova. Majoritatea bărbaților din Ucraina preferă să nu vorbească deschis despre modul în care au părăsit țara. Aceștia se tem că, după adoptarea unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, vor pierde protecția temporară în Republica Moldova și ar putea fi extrădați în Ucraina. Șeful Centrului Juridic pentru Avocați din Moldova (CDA), Oleg Palii, precizează că obligațiile internaționale ale Republicii Moldova nu prevăd extrădarea persoanelor care au solicitat azil. Conform Convenției de la Geneva pentru Refugiați din 1951, un refugiat nu trebuie întors într-o țară în care viața și libertatea lui ar fi în pericol. Este imposibil dacă o persoană a cerut azil și cererea sa este în curs de examinare, iar astfel de cereri durează luni pentru a fi procesate. În timpul acestei proceduri și după primirea statutului, nimeni nu va fi întors, afirmă Palii.

Moldova.org enumeră 10 lucruri de știut despre recensământul populației și locuințelor care va avea loc în perioada 8 aprilie – 7 iulie în Republica Moldova. Acesta se va face, în premieră, pe tablete, iar completarea chestionarelor se va face doar prin metoda interviului față în față, prin vizita recenzorului acasă. Participarea la recensământ este obligatorie, iar refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate pot fi sancționate cu amendă de până la 2500 de lei. Întrebările privind etnia/naționalitatea, limba și religia sunt opționale. Restul întrebărilor sunt obligatorii. Au obligația să participe și cetățenii străini aflați pe teritoriul țării, dacă locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova cel puțin 12 luni. Diaspora va fi recenzată, dar indirect. Răspunsurile despre tine pot fi oferite și de un alt membru adult al familiei. Ai dreptul să verifici informațiile înregistrate de recenzor pe tabletă. Dacă recenzorul nu vine și e ultima săptămână de recensământ, ești îndemnat să sesizezi Biroul Național de Statistică sau oficiul teritorial de statistică. Rezultatele provizorii ale recensământului vor fi prezentate până la 31 decembrie 2024, iar cele definitive – abia peste doi ani, până la 31 decembrie 2026.

Sanatateinfo.md informează că în mai puțin de o treime din satele Republicii Moldova există farmacii, iar oamenii sunt nevoiți să meargă în centrele raionale pentru procurarea medicamentelor, fapt ce tergiversează tratamentul prescris de medici. Pe parcursul acestui an ar urma să fie create în jur de 135 de farmacii subvenționate de stat, în cadrul programului guvernamental „Farmacie în satul tău”. Agenția medicamentului a selectat prin concurs primii trei agenți economici licențiați în activitatea farmaceutică, care s-au angajat să deschidă farmacii subvenționate de stat în 71 de localități rurale. Antreprenorii vor primi licență gratuită, pe cinci ani, și subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul înregistrat. Peste două luni, va fi repetată procedura de licitație pentru alte localități, selectate în baza a trei criterii: numărul locuitorilor mai mare de o mie, lipsa vreunei farmacie licențiată și distanța de traseele naționale. Programul de lucru al farmaciilor rurale subvenționate va fi de minim șase ore pe zi. Acestea urmează a fi deschise în decursul a șase luni, iar un factor important ar fi angajații acestora, care abia urmează să fie identificați.

Radio Chișinău îi citează pe analiștii politici Ion Tăbârță și Nicolae Negru spunând că recenta vizită a socialiștilor la Moscova și participarea acestora la un forum organizat de partidul rus de guvernare reprezintă un pas rușinos, mai ales în contextul actual de război și de ucidere a opozantului rus, Alexei Navalinîi. Socialiștii încearcă să revină în grațiile Kremlinului. PSRM se numără printre proiectele politice pe care mizează Moscova, dar nu este principalul, fiind înlocuit de grupul Șor, spune Tăbârță. Pentru Nicolae Negru participarea reprezentanților PSRM la forumul „Pentru libertatea națiunilor” desfășurat la Moscova, este un pas rușinos. Să te duci într-un stat care a atacat un alt stat și să vorbești despre lucruri care deloc nu i se potrivesc acestui stat este cel puțin ciudat.

Într-un editorial pe agora.md, politologul Laurențiu Pleșca notează că Rusia este un stat tot mai asociat cu persecutări și asasinate împotriva opozanților politici. Aceste acțiuni sunt din ce în ce mai frecvente și sunt menite să elimine vocile critice împotriva regimului lui Putin. Alexei Navalnîi, Boris Nemțov și Anna Politkovskaia sunt printre cele mai sonore nume care și-au pierdut viața pentru a avea o Rusie democratică. Următorul pe listă ar putea fi Vladimir Kara-Murza, dar și oricine se împotrivește în vreun fel regimului. Odată cu moartea lui Alexei Navalnîi, moare și speranța de a vedea un partener de discuție în statul Federația Rusă. Așa cum a omorât sute de mii de ruși și ucraineni în masă, nu există niciun impediment pentru Putin să omoare pe rând pe orice persoană care îi stă în cale. Sper ca moartea lui Navalnîi să nu fie în zadar, ci să ne trezească pe fiecare în parte de a mai da dreptate vreodată regimului odios de la Kremlin.

Într-o emisiune la TVR Moldova, fostul director SIS, Valentin Dediu, notează, în contextul morții opozantului rus Alexei Navalnîi, că motivația nu e limpede deocamdată, dar că a fost un scenariu bine regizat, deoarece cu 2-3 zile înainte au venit specialiștii din Moscova și au deconectat mai multe camere care supravegheau toată închisoarea. Pentru ce s-a făcut asta? Pentru a nu permite documentarea cum a petrecut Navalnîi ultimele zile sau eventualele acte de tortură?, se întreabă Dediu. El nu că Navalnîi a fost lichidat prin otrăvire sau prin alte metode. Mai multe variante ar putea fi că Putin și cei de la Kremlin au găsit o necesitate pentru al lichida. Nu-i omul, nu-i problema, asta cred că a fost. Înainte de alegeri lui Putin nu-i trebuie opozanți și tot o dată a dat un semnal și pentru europeni.

Ziuadeazi.md din Cahul informează că posturile vamale Giurgiulești, Leușeni și Sculeni, care au devenit extrem de solicitate de către transportatori, în special din cauza războiului din Ucraina, vor primi echipamente moderne, în valoare de circa 3 milioane lei, pentru detectarea contrabandei. Dispozitivele de ultimă generație vor permite inspectorilor vamali să accelereze procesul de inspecție și să sporească eficiența controlului transporturilor de mărfuri care traversează hotarele Republicii Moldova. Cele 10 seturi, donate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, includ echipamente care permit determinarea densității obiectelor și dimensiunilor acestora, detectarea pereților falși sau compartimentelor ascunse în mijlocul de transport, vizualizarea detaliilor obiectelor transportate, fără a fi necesară dezasamblarea mijloacelor de transport, reducând riscurile de deteriorare a mărfurilor transportate. Astfel, noile echipamente vor permite reducerea timpului de inspectare a mijloacelor de transport și vor diminua riscul formării rândurilor de autoturisme la posturile vamale de frontieră, dar și realizarea unui control vamal eficient.

Citește mai mult