Externe

România: PNL și PSD au decis comasarea alegerilor europarlamentare și locale

Liderii coaliției de guvernare din România, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, miercuri, că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor, iar europarlamentarele și localele vor avea loc în 9 iunie. Președintele PNL Nicolae Ciucă a mai explicat că partidul pe care îl conduce și PSD vor merge pe listă comună la europarlamentare și pe listă proprie la cele locale. Marcel Ciolacu a explicat că cele două partide în această variantă pot face față valului extremist, iar decizia comasării nu este una împotriva democrației, ci pentru democrație, potrivit news.ro.

„Suntem în fața dumneavoastră pentru a prezenta decizia finală a coaliției referitor la modul în care se vor desfășura alegerile auroparlamentare și locale, anume decizia coaliției de a comasa cele două rânduri de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție și suntem prezenți pentru a prezenta această decizie finala care prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegeri europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea deciziei politice, responsabilitate politică”, a afirmat Nicolae Ciucă.

La rândul său, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că această variantă agreată de către cele două partide este singura prin care cele două formațiuni pot face față unui val extremist, iar decizia comasării alegerilor europarlamentare și locale nu este una împotriva democrației, ci pentru democrație.

„Am dovedit și noi și liberalii că putem să luăm decizii în momente dificle, nu ale noastre ca și persoane, entități politice, ale României, în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetică, război la graniță, au fost exercițiile financiare. Vorbim de dezvoltarea României. O putere politică pentru a-și asuma aceste lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Prezența cea mai mare la alegeri este prezența de la locale. Alegerile locale prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului. Că am decis să facem comasarea nu este împotriva democrației, este pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis să avem și o alianță electorală și pentru lista de europarlamentare. Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă. E vorba de stabilitate României, de coerență, de asumare și este vorba de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor”, a explicat Marcel Ciolacu, în conferința de presă susținută miercuri la Parlament, împreună cu Nicolae Ciucă.

Precizăm că alegeri locale în România urmau să aibă loc în toamna acestui an, mai precis la data de 29 septembrie, iar cele europarlamentare pe data de 9 iunie. Opoziția contestă dur decizia liberalilor și social-democraților de a comasa alegerile din acest an. USR a transmis deja că va sesiza Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult