Vladimir Bolea: „Nu există agricultor care să nu merite susținere, dar toate se fac și se rezolvă la masă cu pixul în mână”
Dialogul constituie principala metodă de conlucrare între reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și fermierii protestatari, a precizat ministrul de resort, Vladimir Bolea, în emisiunea „Bună Seara” de la Moldova 1. Potrivit oficialului, mâine la ora 14.00 va avea loc o nouă întâlnire cu protestatarii pentru a discuta despre situația din sector și soluțiile propuse de autorități.
„Trebuie să discutăm despre unele propuneri. Mâine la ora 8:00 am ședință la Banca Națională, astăzi au fost ședințe continue la Ministerul Finanțelor. Practic tot despre ce s-a vorbit este în lucru. O să vin să informez colegii mâine la ora 14:00 și vin și cu un apel- modelul de lucru cele mai eficient aste atunci când stai la masă și discuți. Nu totul e posibil, și eu îmi doresc foarte mult, pentru că sunt sigur că oamenii aceștia merită. Nu există agricultor care să nu merite sprijin sau susținere, dar toate se fac și se rezolvă la masă cu pixul în mână”.
La rândul său Sergiu Stefanco, agricultor, membru în consiliul de administrare al asociației „Forța Fermierilor”, a spus că în prezent este necesară stabilizarea financiară a fermierilor, ei aflându-se în impas.
„Pe lângă faptul că ei au gajat totul la bănci, mai gajăm și roada pentru inputuri și la toamnă o să treacă toți agricultorii prin ce am trecut eu în 2021. A venit camionul pe câmp și mi-a luat producția cu un preț de nimic și la toamnă ajungem iar la protest. Noi am venit cu propunerea ca împreună cu DVS, cu prim-ministrul, președintele Parlamentului, guvernatorul BNM pentru a debloca fluxul financiar pentru ca fermierii au nevoie de bani ieftini”.
Precizăm că astăzi drumul de acces spre vama Leușeni a fost blocat și ulterior deblocat de agricultori. Fermierii au ieșit cu tractoare pe traseele naționale din Fălești, Cahul și câteva orașe din Găgăuzia.
Amintim că pe 20 februarie, la o ședință la care a participat și premierul Dorin Recean, agricultorilor li s-a propus să acceseze credite garantate de stat de până la jumătate de milion de lei, începând cu luna martie. Precizăm că, în ultimele săptămâni, fermierii au organizat mai multe proteste, însoțite de blocarea unor tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei.
Menționăm că, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România.
De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate mai repede subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare până la 31 martie.