CORESPONDENȚĂ // Dan Alexe: „Solidaritatea europeană a rezistat”
Se împlinesc astăzi doi ani de război, la o zi numai după ce UE și-a anunțat ce de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Cu toate ezitările iritante ale Ungariei foarte pro-putinistului Viktor Orbán, unitatea europeană a fost întărită de acești doi ani de război, dincolo de așteptările celor mai sceptici.
Mai mult, ezitările au traversat Atlanticul și au impregnat politica SUA, în vreme ce Europa, împinsă de o schimbare de ton în Paris și Berlin, are o atitudine tot mai fermă în fața agresivității Kremlinului. Europa se reînarmează acum, iar proiectul mai vechi al unui sistem de apărare continental pur european a fost reactivat.
Țările europene combinate depășesc acum cu mult Rusia în ceea ce privește armamentul și cheltuielile militare (cea mai mare problemă rămâne dificultatea de a pune în comun aceste resurse); iar războiul din Ucraina a arătat marile avantaje de care se bucură partea care se află în defensivă. Mai mult, în cazul unui atac asupra unei țări din UE sau NATO, țările Europei occidentale ar putea impune o blocadă navală completă și paralizantă asupra exporturilor Moscovei și asupra circulației maritime a Rusiei.
Apoi, ajutată și de două ierni blânde, Europa a reușit într-un timp record să scape cu totul de vechea sa dependență de petrolul și gazul din Rusia. Țări precum Franța și Belgia sunt foarte mulțumite de pariul lor pe energia nucleară, pe cale de a fi clasificată ca "energie verde" de Comisia Europeană; Germania, la rândul său, principala putere economică europeană, a reușit să-și găsească surse alternative de energie.
Solidaritatea europeană a rezistat, iar țările din UE vor putea trece acum la etapa următoare: punerea în comun și coordonarea producției militare, unificarea forțelor militare și desfășurarea acestora în Europa de Est pentru a proteja membrii UE de acolo și a permite o și mai mare apropiere de UE a Ucrainei, dar și a Republicii Moldova.