Social

Performanță istorică pentru Moldova: Ilie Postica a obținut locul II la Campionatul Mondial de Pizza

Un moment de glorie pentru Moldova, Ilie Postica a obținut locul II la Campionatul Mondial de Pizza, desfășurat în orașul Rimini, Italia. În exclusivitate pentru emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”, Ilie a împărtășit povestea sa captivantă despre performanța culinară remarcabilă. A discutat despre pasiunea sa pentru arta culinară și a dezvăluit detalii intrigante despre participarea sa la Campionat, precum și planurile de viitor.

Cum ai decis să participi la Campionatul Mondial de Pizza?

Pot spune că am luat această decizie acum doi ani, la insistența unor colegi, prieteni, pizzari ca și mine. Ca să mă încurajeze îmi spuneau că pot să obțin un bun rezultat.

Cât de stresante au fost zilele în care s-a desfășurat evenimentul și cât de importantă este experiența acumulată după participarea într-un astfel de concurs?

Emoțiile au fost mari! Emoțiile sunt mari la toți concurenții. Țin să remarc, fiecare concurent trăiește perioada de pregătire în mod diferit. Zilele de gară nu sunt atât de stresante, precum este perioada pregătitoare, cel puțin la mine. Eu sunt o fire mai particulară, atunci când iau un lucru în serios îl trăiesc din punct de vedere fizic și psihic foarte rău. Nu mânânc prea mult, dorm mai puțin și asta mă face să fiu mai închis. Dar, imediat după gară lucrurile se schimbă, revii la normalitate. Cât despre experiență, te ajută să nu mai comiți anumite greșeli, erori, tehnici la următoarele concursuri.

De unde pasiunea pentru Pizza și care a fost primul fel de mâncare pe care îți amintești că l-ai gătit singur, singurel?

Îmi aduc aminte cu tristețe, dar cu plăcere, fiindcă mama mea din păcate nu mai este. Cred că primul fel de mâncare au fost plăcintele, mama făcea des plăcinte și eu o vedeam cum le prepară. Aveam, cred, vreo opt - nouă ani și eu îi făceam plăcinte, nu cred că era comestibil ceea ce făceam eu, dar mama le mânca și cred că asta mi-a dat putere.

Suntem siguri că printre ascultătorii Radio Moldova sunt foarte mulți iubitori de pizza, ce alimente de bază trebuie să conțină o pizza delicioasă?

Aș vrea să stric un mit pe care mulți nu îl înțeleg. Mulți cred că ceea ce pui pe pizza este mai important decât pizza în sine. Eu am ideea mea și cred cu tărie că alimentele de bază pentru o pizza bună trebuie să fie făinurile de calitate înaltă. Astăzi nu mai este ca acum 20 – 50 de ani în urmă, atunci când cu un tip de făină găteai orice. Astăzi fiecare tip de făină este creată cu un anumit scop. Noi, profesioniștii cel puțin trebuie să fim capabili să alegem făina corectă pentru produsul pe care vrem să-l obținem și nu în ultimul rând o mozzarella de calitate, un suc de roșii de calitate, restul ingredientelor sunt detalii.

Planifici o revenire acasă, să bucuri și oamenii din RM cu pizza preparată de tine?

Am planificat o revenire câțiva ani în urmă, dar au intervenit careva probleme și nu am reușit. Nu știu, mă las în voia Domnului. Cu siguranță dacă va fi ocazia să gătesc sau să particip la o serată, aș face-o cu mare plăcere! Acum am alte priorități, peste două luni particip la alt Campionat și vreau să mă pregătesc.

Părinții, bunicii noștri atunci când găteau spuneau mereu: ’’Dacă dispoziția e bună și mâncarea va fi bună’’. Ce părere ai despre asta?

Spun asta foarte des clienților mei. Când faci un produs artizanal, umorul bucătarului contează. Dacă acasă sunt certat cu soția și merg la muncă, produsul nu este atât de ’’top’’, precum ar trebui să fie. Atunci când bunicii, părinții noștri coceau pâine, nici musca nu se auzea în casă, era ceva sfânt, mai ales atunci când se lucra cu făinoasele, cu aluatul. Eu cred și până astăzi că e un mister acolo, cu cât ești mai liniștit, cu atât lucrurile ies mai bine, asta e părerea mea.

Mulțumim pentru discuția caldă, succese în continuare și noi performanțe!

AUTOR: Mariana Stănilă

Citește mai mult