Social

Autoritățile și fermierii au discutat revendicările agricultorilor în cadrul primei ședințe a grupului de lucru

Autoritățile, împreună cu fermierii, au examinat astăzi, la prima ședință a grupului de lucru mai multe revendicări ale agricultorilor care au protestat pe parcursul ultimelor săptămâni.

„S-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul Finanțelor, ODA, urmează să transmită așa numitele proiecte cu necesitățile băncilor, după care, urmează să ne întâlnim și cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei pentru că noi vorbim despre întreprinderi mici și mijlocii, IMM-uri. Cunoaștem că Ministerul Agriculturii este responsabil de politici în agriculturi și siguranța alimentelor, dar tot ce ține de comerț este Ministerul Economiei. Se funcționează la cel mai înalt nivel pentru a soluționa problemele agricultorilor”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

În același timp, agricultorii spun că au mari speranțe că acest grup de lucru va fi unul funcțional și va elabora soluții viabile. Totodată, reprezentantul fermierilor Sergiu Stefanco a precizat după ședința de astăzi că deocamdată nu se știe dacă vor ieși la noi proteste.

„Astăzi a fost o discuție cu reprezentanții Ministerului de Finanțe și Economiei, Inspectoratul Fiscal și ODA. În mare parte s-a discutat despre creditul care trebuie să fie cu un plafon până la două milioane pentru agricultorii aflați în dificultate. Mâine, urmează să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă acceptă propunerile și poate au unele impedimente să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii”, a afirmat Sergiu Stefanco.

Precizăm că în ultimele săptămâni fermierii au blocat de mai multe ori drumul de acces la vama Leușeni.

Amintim că, pe 20 februarie, la o ședință la care a participat și premierul Dorin Recean, agricultorilor li s-a propus să acceseze credite garantate de stat de până la jumătate de milion de lei, începând cu luna martie.

În revendicări, fermierii solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România. De asemenea, producătorii de cereale cer să le fie achitate în regim de urgență subvențiile pentru ratele creditelor bancare și nebancare până la 31 martie.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult