FAO va sprijini producătorii de struguri de masă din Republica Moldova
Un proiect de asistență tehnică, evaluat la 350 de mii de dolari, va fi implementat în Republica Moldova timp de doi ani pentru a sprijini sectorul strugurilor de masă. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și reprezentanța Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură în Republica Moldova.
Sectorul strugurilor de masă din Republica Moldova urmează să primească sprijin prin intermediul unei inițiative a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Proiectul va facilita crearea a cinci Școli de Câmp pentru fermierii din țară, unde vor avea oportunitatea să învețe și să adopte tehnici sustenabile de producție și inovații de marketing.
De asemenea, va fi înființat un Centru de Date, care va colecta informații relevante pentru acest sector, care ulterior urmează să fie gestionat de Oficiul Național al Viei și Vinului sub egida ministerului de resort.
Reprezentantul FAO în Republica Moldova, Raimund Jehle a precizat că acest proiect are drept scop susținerea producătorilor autohtoni.
„Este o plăcere pentru noi să semnăm acest document de proiect prin care se oferă mai mult suport Republicii Moldova în legătură cu viitoarea aderare a Republiciii Moldova la Uniunea Europeană. Acest lucru este foarte important și în situația când țara dvs. se ciocnește și de criza multilaterală, pe care o avem în sectorul agricol, inclusiv la nivel global, și de situația legată de războiul din Ucraina, și de schimbările climatice”, a declarat Raimund Jehle
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că această colaborare cu FAO se aliniază cu angajamentul Guvernului de a promova practici agricole inovatoare și sustenabile.
„Noi vom susține crearea unui lanț valoric cap-coadă a acestui produs de înaltă plus valoare, prin prisma acestui proiect se va lucra cu asociațiile de profil a agricultorilor, care cultivă struguri de masă. Avem perspective foarte mari să ne axăm pe dezvoltarea acestei ramuri ca a unei ramuri a economiei naționale, producerea de struguri de masă cu un potențial extraordinar de mare pentru export și de a-și mări veniturile pentru agricultorii din Republica Moldova”, a relatat ministrul Bolea.
Potrivit ministrului de resort, asistența este oferită într-un moment crucial pentru producătorii de struguri de masă din țară, care întâmpină o serie de provocări, inclusiv războiul din Ucraina, tensiuni geopolitice și incertitudini economice.
Obținând o producție anuală de peste 130 de mii de tone - dintre care 60 de procente sunt tradițional exportate - viticultorii se confruntă cu creșterea costurilor de producție și accesul limitat pe piață. Aceste obstacole subliniază nevoia de schimbare strategică și diversificarea pieței, în special către Uniunea Europeană, pentru a menține viabilitatea pe termen lung a sectorului.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a mai precizat că un atelier național de inițiere a activităților proiectului, cu participarea producătorilor de struguri de masă, asociațiilor de sprijin, autorităților guvernamentale și experților FAO este planificat pentru luna aprilie 2024.