Social

Minorii în vârstă de 15 ani vor putea fi angajați doar pentru exercitarea muncilor ușoare

Minorii în vârstă de 15 ani vor putea fi angajați doar pentru exercitarea muncilor ușoare cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali. Un proiect de modificare a Codului Muncii a fost votat în prima lectură de deputați.

Potrivit documentului, salariații care îngrijesc un membru al familiei bolnav vor beneficia de un concediu neplătit, cu о durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic. O altă modificare vizează femeile gravide, cele care au născut recent și femeile care alăptează, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder.

„Cadrul legal la moment nu permite ca aceste categorii de angajate să poată lucra într-o zi de odihnă, într-o zi de sărbătoare sau pe timpul nopții. Vrem să oferim flexibilitatea necesară a acestor categorii de angajate pentru decide, în condițiile în acre acest lucru este sigur pentru sănătatea lor, dacă își doresc totuși să activeze în zilele de odihnă, de sărbătoare sau pe timp de noapte în anumite condiții, este vorba de certificatul medical care este obligatoriu, precum și cerea expres a angajatelor pentru a putea presta această muncă”, a menționat Corina Ajder.

Proiectul de modificare a Codului Muncii urmează să fie examinat în lectura a doua de către deputați

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult