Politic

Experți de la Chișinău și București, despre discursul lui Putin: Acesta este, mai degrlabă, unul electoral, pe fundalul scăderii încrederii în democrația rusă

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că încearcă să atragă Federația Rusă într-o cursă a înarmării și a amenințat cu arme capabile să țintească teritoriile NATO. În discursul său la Adunarea Federală, acesta însă nu a vorbit despre regiunea transnistreană, deși așa-numiții deputați de la Tiraspol au solicitat ieri ajutorul Dumei de Stat. Experții de la Chișinău și București afirmă că discursul lui Vladimir Putin este, mai degrabă, unul electoral, pe fundalul scăderii încrederii în democrația rusă.

În discursul său anual despre starea națiunii, Vladimir Putin s-a referit la un șir de promisiuni în domeniile social, medical și educațional, care urmează să fie realizate până în anul 2030. Acesta a precizat că, fără o Rusie suverană și puternică nu poate exista o ordine mondială stabilă. Totodată, Vladimir Putin a avertizat țările NATO care, potrivit lui, ar pregăti o intervenție în Rusia, că deține arme capabile să atace teritoriile acestora.

„Nu noi am început acest război în Donbas, dar precum am mai spus de mai multe ori, vom face tot ce putem pentru a-l încheia. Forțele nucleare strategice sunt în stare de pregătire pentru utilizare garantată. S-a vorbit despre posibilitatea de a trimite contingente militare NATO în Ucraina, dar ne amintim de soarta celor care și-au trimis cândva contingente pe teritoriul țării noastre. Iar acum consecințele pentru posibilii intervenționiști vor fi mult mai tragice. Ei trebuie să realizeze că și noi avem arme și ei știu despre asta, care pot lovi ținte de pe teritoriul lor”, a spus Putin.

Declarațiile președintelui rus Vladimir Putin reprezintă mai degrabă promisiuni din programul său electoral cu scopul de a convinge cetățenii că lucrurile merg bine în țară, a comentat analistul politic Nicolae Negru, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Rusia se află în campanie electorală și, desigur, Putin vrea să transmită cetățenilor încrederea pe care ar vrea el să o transmită. Nu știu dacă rușii sunt convinși de această încredere că totul merge bine în Rusia. Vrea să le transmită că Occidentul este împotriva Rusiei”.

După mai mult de două ore de discurs, Vladimir Putin nu a făcut nicio referință la regiunea transnistreană, deși ieri structurile nerecunoscute din stânga Nistrului au solicitat ajutorul pentru a face față presiunilor economice din partea Chișinăului. În acest sens, expertul în politică externă de la București, Mihai Isac, a subliniat că acest fapt reprezintă un semnal că toate speculațiile pe tema unei posibile anexări a regiunii la Federația Rusă fac parte din războiul hibrid al Kremlinului împotriva Republicii Moldova.

„Vladimir Putin acționează într-un spațiu destul de limitat și astfel de declarații nu fac decât să arate practic slăbiciunea acestui regim separatist. Practic, Tiraspolul este atât de puternic cât îi permite Chișinăul. Federația Rusă are nevoie de Transnistria în interiorul Republicii Moldova, pentru că Transnistria devine o piatră de moară în procesul de integrare europeană”.

Amintim că, ieri, la așa-numitul Congres al deputaților, Tiraspolul a solicitat Dumei de Stat a Rusiei să apere regiunea transnistreană de ceea ce a numit ”presiuni tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Autoritățile de la Chișinău au calificat drept propagandistice declarațiile lansate de Tiraspol, însă au admis că în discursul său, Vladimir Putin ar putea să vorbească și despre regiunea transnistreană, dar nu în contextul recunoașterii independenței regiunii.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult