Social

Pe parcursul celor 32 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru, la 2 martie 1992, au fost utilizate mai multe noțiuni, opinii

Pe parcursul celor 32 de ani de la declanșarea războiului de la Nistru, la 2 martie 1992, pentru acest conflict au fost utilizate mai multe noțiuni. În mediul analitic din dreapta Nistrului s-a încetățenit noțiunea de „conflict politic cu o largă extensiune geopolitică”, este de părere expertul Victor Juc. Pe de altă parte, fostul medic șef al Stației de urgență medicală din orașul Tighina în perioada acțiunilor militare, Alexandru Cerbu, menționează că cei care au luptat la Nistru spun că a fost un război moldo-rus, provocat de Federația Rusă.

Conflictul militar a fost generat artificial de către Moscova pentru a împiedica dezmembrarea imperiului sovietic, a menționat directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, la dezbaterea publică „32 de ani ai unui război nefinalizat” organizat de Agenția IPN.

„Conflictul a fost generat artificial pentru a preîntâmpina dezintegrarea statului federativ unional. Noțiunea de război este folosită la nivel cotidian, la nivel științific se folosește noțiunea de conflict sau noțiunea de diferend, în funcție de cum sunt tratate, iar conflictul de pe Nistru a fost creat premeditat pentru a menține sub control Republica Moldova”, a menționat Victor Juc.

La rândul său, fostul medic șef al Stației de urgență medicală din or. Tighina în perioada acțiunilor militare Alexandru Cerbu, a menționat că majoritatea combatanților utilizează noțiunea de „război moldo-rus”, chiar dacă în momentul declanșării acestuia, Republica Moldova încă nu avea Armată Națională.

„Că este amestecul Rusiei, toți au înțeles. Elementul de război civil, practic, în mare parte toți au respins această noțiune, nu a fost un conflict interetnic, să fi fost elementul etnic era mult mai sângeros și dur”, a precizat Alexandru Cerbu.

La rândul său, expertul Igor Boțan, a menționat că reprezentanții comunității internaționale, în special negociatorii, utilizează noțiunea – „diferend”.

„Războiul de pe Nistru a intrat în auz popular și este folosit pentru că într-adevăr a fost război, un război moldo-rus pentru că s-a implicat armata 14. Din partea Republicii Moldova luptau polițiștii, iar de partea cealaltă erau reprezentanți ai fostei armatei a 14-a dotați cu armament. În mod normal, cei care se implică în soluționarea conflictului îl numesc diferend pentru a accentua cât de delimitați sunt de a fi părtinitori”, a afirmat Igor Boțan.

Precizăm că războiul de pe Nistru a durat de la 2 martie până la 21 iulie 1992. Conform unor estimări, aproximativ 1.000 de oameni au murit de ambele părți, dintre care 400 de civili, iar alte 4.500 de persoane au fost rănite.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult