Social

Calendarul Zilei // În anul 1853 are loc premiera operei Traviata, de Giuseppe Verdi

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 6 martie.

www.zweischeiben.de
Sursa: www.zweischeiben.de

La 6 martie 1853, la Veneția a avut loc premiera operei Traviata de Giuseppe Verdi. Este o operă în trei acte compusă pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii, singura diferenta ar fi ca în opera, personajul feminin apare cu numele Violeta Valery. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia peste un an, pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. Premiera la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău a avut loc la 12 octombrie 1962.

În anul 1869, Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor. Tabelul a fost folosit în școli chiar din anul apariției sale, 1869, fiind introdus însuși de Mendeleev studenților săi de la Universitatea din St. Petersburg. Acum elementele sunt sortate în tabel în funcție de numărul de protoni sau „numărul atomic”. În prezent, există 118 elemente în tabelul periodic, între acestea 90 e se regăsesc în natură, iar 28 sunt create de om.

La 6 martie 1899, compania Bayer, a înregistrat Aspirină. Povestea aspirinei este una foarte interesantă, mai ales că aceasta a fost descoperită în timpul unui experiment cu un produs reciclabil. Adevăratul inventator al aspirinei este chimistul german Felix Hoffmann. în 1894, acesta a sintetizat chimic o formă stabilă de pudră de acid salicilic în timp ce experimenta o metodă curativă pentru reumatismul tatălui său. După descoperirea acidului acetilsalicilic pur, el a devenit conducătorul departamentului farmaceutic al companiei Bayer. Acest acid este un analgezic, are proprietatea de a reduce durerea, și un antipiretic, care scade febra. De notat ca încă din antichitate, medicul grec Hipocrate, a descris în lucrările sale detalii despre o pudra amara extrasa din scoarta de salcie cu proprietati deosebite în diminuarea durerilor și a febrei, exact ca și aspirina.

1919: Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.

1948: A fost creată Organizația Maritimă Internațională – instituție specializată a ONU.

1951: La New York începe procesul lui Ethel și Julius Rosenberg care sunt acuzați de spionaj atomic pentru Uniunea Sovietică.

1953: Gheorghi Malenkov îi succede lui Iosif Stalin ca premier și Prim-secretar al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

1992: Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.

1993: A fost semnată, la Istanbul, "Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre".

1998: A decedat Sergiu Rădăuțanu, fondatorul și primul rector al Universității Tehnice din Moldova.

2020: Treizeci și două de persoane sunt ucise și 81 sunt rănite după ce oameni înarmați deschid focul asupra unei ceremonii din Kabul, Afghanistan.

Statul Islamic își revendică responsabilitatea pentru atac.

S-au născut:

1475 : Michelangelo, pictor și sculptor italian

1932: Timofei Moșneaga, medic moldovean

1937: Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut

1946: David Gilmour, chitarist și vocalist al formației Pink Floyd

1946: Gheorghe Cojușneanu, artist plastic moldovean

An de an, în toată lumea, pe 6 martie, este marcată Ziua Dentistului. Stomatologia a apărut pe lume din timpuri antice. Primul dentist menționat în istorie a fost Hesy Ra, care a trăit în Egipt, în jurul anilor 2.600 î.Hr. În prezent, dentiștii sunt o parte importantă a sistemului medical și de sănătate a oricărei țări. De notat ca la 9 februarie se sarbatoreste Ziua Stomatologului.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult