Un vin creat în Republica Moldova cu ajutorul inteligenței artificiale participă la ProWein, Germania
Republica Moldova a propus, în premieră, o nouă generație de vinuri, produse cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Se întâmplă la ProWein 2024 – cel mai important târg internațional de vinuri și băuturi spirtoase din lume.
În perioada 10-12 martie, 51 de vinificatori, inclusiv mici producători și câștigători ai premiilor de top, reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), participă la ProWein Düsseldorf (Germania).
Șefa direcției viticultură și vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului, Elizaveta Breahnă a declarat pentru emisiunea „Zi de Zi”, de la Radio Moldova că inițiativa marchează o premieră pentru piața locală și este expresia unei îmbinări a tradițiilor și a tehnologiilor avansate.
La standul Wine of Moldova, vizitatorii străini au avut ocazia să descopere primele trei vinuri produse de Chelaris – un oenolog virtual, creat de Inteligența Artificială. Vinul a fost produs într-o ediție limitată, de 150 de sticle și a fost lansat la ProWein.
Chiar dacă inteligența artificială nu are papile gustative și nici nu poate mirosi, tehnologia îi poate ajuta pe oameni să producă o sticlă de vin.
„Oenologul virtual Chelaris a primit sarcina de a crea un vin reprezentativ pentru țara noastră. Astfel, au fost obținute trei tipuri de vin, compuse din soiurile Feteasca Albă, Feteasca Regală și Viorica, pentru vinul alb și un asamblaj din Feteasca Neagră - pentru vinul roșu”, a declarat Elizaveta Breahnă.
În prima zi a evenimentului s-a desfășurat și un master class ghidat de Robert Joseph, expert și scriitor britanic, specializat în domeniul vinicol. Pe parcursul prezentării, pe lângă degustarea vinurilor produse de vinăriile de top, participanții au avut ocazia să facă o degustare comparativă între prezentul și viitorul Vinului Moldovei.
„Între tradiție și inovație, între pasiune si precizie, publicul a dat câștig de cauză vinurilor produse cu măiestrie de vinificatori, dar, cu toate acestea, inovația și inteligența artificială, își merită locul și în acest domeniu al vinificației”, a mai adăugat Elizaveta Breahnă.
Noile produse vinicole sunt rezultatul unui proiect pilot demarat acum un an, cu participarea reprezentanților Asociației COR, a Universității Tehnice din Moldova, sub egida Oficiului Național al Viei și Vinului, cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.
Autor: Veronica Scorpan