Alegeri în Rusia// Mihai Popșoi condamnă deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului și face apel la comunitatea internațională
Ministerul de Externe condamnă cu fermitate activitățile electorale neautorizate ale Rusiei pe teritoriul suveran al Republicii Moldova în Unitățile Administrativ-Teritoriale de pe malul stâng al Nistrului. În acest context, ministrul Mihai Popșoi, face apel la comunitatea internațională „să sprijine un ordin bazat pe reguli și să denunțe acțiunile Rusiei”.
În același timp, Republica Moldova condamnă cu fermitate organizarea nelegitimă a alegerilor prezidențiale din Rusia în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și anexate ilegal de către Federația Rusă.
„Respingem cu tărie această încercare zadarnică a Federației Ruse de a legitima controlul său militar și ilegal asupra unor părți din teritoriile ucrainene, fapt ce reprezintă o încălcare vădită a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Republica Moldova rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, potrivit unui comunicat al MAE.
Pe 17 martie, este cea de-a treia și ultima zi a scrutinului prezidențial în Federația Rusă. Anume astăzi, au fost deschise șase secții de votare și în regiunea transnistreană a țării, în pofida faptului că autoritățile de la Chișinău nu au permis acest lucru.
Evenimentele care au avut loc în preajma acestui scrutin par să fi depășit cu mult ceea ce mulți observatori internaționali și locali ar fi putut anticipa ca fiind tipic pentru un proces electoral în Federația Rusă. Actele de protest, precum compromiterea urnelor de vot cu verde de briliant, incendierea buletinelor de vot, aruncarea unui cocktail Molotov într-o secție de votare și explozii în apropierea altor secții, nu sunt doar expresii ale disperării, ci și ale unui protest în creștere împotriva regimului putinist, pentru că la precedentele alegeri nu am observat astfel de acțiuni, scrie presa internațională.
În același timp, susținătorii opozantului rus Alexei Navalnîi au îndeamnat cetățenii să iasă astăzi la o acțiune de protest numită „Amiază fără Putin”. Acțiunea constă în a merge astăzi la secțiile de votare, la ora locală 12:00, pentru a-și arăta respingerea față de Vladimir Putin, care a candidat pentru un nou mandat de 6 ani la conducerea țării. Alexei Navalnîi a inițiat această campanie înainte de a muri într-un mesaj pe rețelele de socializare transmis de avocații săi, iar presa rusă independentă o consideră testamentul său politic. Soția lui Navalnîi și colaboratorii apropiați i-au îndemnat pe oameni să-și scrie protestul pe buletinele de vot sau să voteze cu oricare dintre cei trei contracandidați ai lui Putin, deși opoziția îi consideră marionetele Kremlinului.
Mai mult de 60% din cei 110 milioane de alegători eligibili ai Rusiei au votat personal și online până duminică, a anunțat Comisia Electorală Centrală (TsIK).
Statele Unite și Uniunea Europeană și-au făcut cunoscută dezaprobarea față de maniera incorectă în care se desfășoară scrutinul. Unii înalți oficiali, între care președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au dat de înțeles că rezultatul alegerilor din 15-17 martie din Rusia nu va fi recunoscut.