Externe

Reacțiile liderilor internaționali, după realegerea lui Putin: „Nu există legitimitate în această imitație de alegeri”

„Vladimir Putin vrea să conducă pentru totdeauna, iar alegerile prezidențiale din Rusia au fost o imitație ilegitimă”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce Putin a obținut un nou mandat. Casa Albă a spus că alegerile din Rusia „că nu au fost libere și corecte”, pentru că și-a închis opozanții și i-a împiedicat pe alții să candideze.

Liderul de la Kiev a spus discursul său că „dictatorul rus simulează alte alegeri” și că Putin „era bolnav de putere și face totul pentru a guverna pentru totdeauna”.

Nu există nicio legitimitate în această imitație a alegerilor și nu poate exista. Nu există niciun rău pe care să nu-l comită pentru a-și prelungi puterea personală. Această persoană ar trebui să fie judecată la Haga. Asta este ceea ce trebuie să ne asigurăm”, a spus Zelenski.

Votul în Rusia „nu a avut loc într-o manieră transparentă și democratică”, a spus Ministerul de Externe ceh . Alegerile au avut loc „în timpul războiului agresiv împotriva Ucrainei și în contextul suprimării sistematice a societății civile ruse, a presei independente și a oricărei aparențe de opoziție”, a spus diplomația de la Praga.

Cehia consideră „alegerile” din zonele ocupate ale Ucrainei o „farsă electorală ilegitimă” și nu intenționează să recunoască rezultatele acestui vot. Rușii „nu au avut acces la informații complete și independente și nu au putut vota candidații care se opun regimului actual”, a adăugat Ministerul de Externe.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a „felicitat”, ironic, pe președintele rus Vladimir Putin pentru realegerea sa în funcție la scrutinul prezidențial încă de vineri, în prima zi a algerilor.

Vreau să-l felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare în alegerile care încep astăzi. Fără opoziție. Fără libertate. Fără alegere”, a scris Charles Michel pe platforma X.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a deplâns duminică absența unor alegeri „libere și corecte” în Rusia, unde Vladimir Putin a câștigat cu peste 87% din voturi alegerile prezidențiale, relatează Hotnews.ro.

Văduva lui Aleksei Navalnîi le-a mulțumit, duminică seară, printr-un mesaj postat pe X, tuturor celor care au fost alături de ea în ziua alegerilor din Rusia, precizând că lupta va continua. Iulia Navalnaia a participat în ziua scrutinului la un protest la Berlin.

Mulțumesc foarte mult oamenilor minunați, cei mai buni, care au stat alături de mine astăzi, de la ora 12.00, timp de șase ore întregi, cot la cot, la coadă la secția de votare. Vă mulțumesc că ați venit, că ați plâns, că ați râs. Vă mulțumesc că ați strigat la nesfârșit "Iulia, suntem cu tine" și "Navalnîi" și că mi-ați spus că v-am redat speranța. De fapt, desigur, este invers - voi sunteți cei care îmi dați speranța că nu totul este în zadar, că vom continua să luptăm. Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit în fiecare oraș din întreaga lume. Sunteți sprijinul și sprijinul meu. Vă iubesc pe toți foarte mult”, a notat văduva lui Navalnîi pe Twitter.

Menționăm că Vladimir Putin a fost reales pentru un nou mandat de șase ani la Kremlin obținând 87,32% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Rusiei după numărarea a peste 99 la sută din procesele verbale a alegerilor prezidențiale. Prezența la vot a fost de 74,22%, iar principalii săi contracandidați au adunat împreună mai puțin de 13 la sută din voturi. Peste 8 milioane de persoane au votat online în cadrul alegerilor, a declarat duminică un oficial al Comisiei Electorale Centrale ruse.

Peste 46 de mii de cetățeni din stânga Nistrului au participat la alegerile prezidențiale organizate de Federația Rusă, scrie presa din regiune. La urnele de vot din Tiraspol au participat peste 24 000 de persoane, la Bender - aproape 11 000, la Grigoriopol aproximativ 5 000 de alegători și la Rîbnița – 6 mii.

Precizăm că participarea alegătorilor la vot a scăzut. Dacă în 2018 la scrutinul prezidențial rus au participat 73 000 de cetățeni, în acest an au votat cu 27 000 de cetățeni mai puțini.

Amintim că în perioada 15 - 17 martie au avut loc alegerile prezidențiale ruse. Ieri, acest scrutin a fost organizat și în Republica Moldova. Rusia a deschis ilegal șase secții de votare în regiunea transnistreană, iar autoritățile de la Chișinău au condamnat acest lucru.

Citește mai mult