LIVE// Maia Sandu solicită Parlamentului să înceapă procesul de organizare a referendumului privind aderarea țării la UE
Președinta Maia Sandu a făcut un apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis pentru organizarea referendumului în această toamnă. În cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi la Președinție, șefa statului a vorbit și despre avantajele Republicii Moldova privind integrarea europeană.
UPDATE Maia Sandu a fost întrebată dacă țara noastră recunoaște alegerile prezidențiale din Rusia: „Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenți adevărați sunt înlăturați din cursă, atunci când represaliile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, asta nu este democrație și asta, mai ales, nu este ceea ce vrem să construim noi, aici, în Moldova. De asta vrem să fim stat membru al UE”.
UPDATE Cel mai probabil referendumul va avea loc în luna octombrie, a declarat Maia Sandu.
UPDATE Maia Sandu spune că Înalta Curte trebuie să expună cât mai curând pe marginea sesizării BCS privind organizarea referendumului în aceiași zi cu alegerile prezidențiale. „Curtea Constituțională trebuie să dea o decizie cât mai curând posibil. A avut deja o decizie acum doi ani care confirmă din punctul nostru de vedere că nu există o problemă. Noi avem o singură dorință pentru acest referendum să avem o participare cât mai mare a cetățenilor. Este o decizie importantă pentru prezent și viitor. Noi vrem să fie o decizie asumată a oamenilor”
UPDATE Maia Sandu dă de înțeles că bașcana Găgăuziei nu va fi numită membră a Guvernului: „o persoană care lucrează pentru o grupare criminală, nu pentru cetățenii UTA Găgăuzia, care face declarații împotriva propriei țări, nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova”.
UPDATE Președinta Republicii Moldova a vorbit despre organizarea alegrilor de către Rusia în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului: „Reprezintă o nouă acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federației Ruse. O nouă acțiune care denotă lipsă de respect față de Moldova și cetățenii ei”.
UPDATE Maia Sandu, despre potențialele riscuri ale referendumului: „Cei care cheamă oamenii să voteze împotrivă, cheamă să voteze împotriva păcii, ca să fie foarte clar. Întotdeauna există riscuri. Ele au existat și până astăzi și vor exista și în următorii 30 de ani, asta nu înseamnă că noi nu trebuie să ezităm. Eu cred că noi am ezitat în trecut și ne-am lăsat opriți din drum, pentru că în mod normal ar fi trebuit să fim deja stat membru al UE, atunci când au intrat alte state din regiune Astăzi am fi fost într-o situație mult mai bună și din perspectiva economică și a securității mult mai bună.”.
UPDATE Jurnaliștii adresează întrebări președintei, în legătură cu amenințările care vin din partea Kremlinului: „Trebuie să devenim parte a familiei europene, să punem țara la adăpost, cât mai repede, pentru că știm, cei de la Kremlin au gânduri proaste pentru Republica Moldova”, a răspuns Maia Sandu.
UPDATE A fost lansat astăzi site-ul pentru.md. Aici vor fi publicate informații despre ce face UE pentru Republica Moldova și care sunt beneficiile integrării europene.
UPDATE Șefa statului enumeră beneficiile aderării la UE. „În UE, toată lumea este respectată, toate limbile sunt protejate, unde statele sunt obligate ca etniile să poată să-și păstreze cultura, limba maternă. Toate minoritățile etnice din R. Moldova ar avea de câștigat în urma integrării. Deci pe lângă condițiile economice, condițiile de viață care vor crește, integrarea europeană înseamnă avantaje inclusiv pentru minoritățile etnice”*
UPDATE Președinta a făcut un apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis pentru a iniția activitățile pentru organizarea referendumului în această toamnă.
„Odată scris în Constituție aceste obiectiv de integrare europeană, toată clasa politic va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor și vom avea acestă consecvență în realizarea acestui plan de dezvoltare a țării și vom avea certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv”, a declarat Maia Sandu.
Amintim că, pe 24 decembrie, ziua în care șefa statului Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial, ea a solicitat Parlamentului organizarea unui referendum privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Peste câteva zile, Parlamentul a adoptat amendamente care prevăd că Referendumul republican poate fi organizat odată cu alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale.