Maia Sandu: Guvernul va lua măsuri în raport cu decizia Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană
Decizia Federației Ruse de a organiza alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană, în pofida protestului autorităților de la Chișinău, reprezintă o nouă acțiune din partea Moscovei care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat astăzi, președinta Maia Sandu la o conferință de presă. Potrivit șefei Statului, Guvernul va interveni ulterior cu măsuri față de această încălcare.
Guvernul Republicii Moldova va lua măsuri în raport cu decizia Federației Ruse de a organiza alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană, fără acordul autorităților constituționale, a anunțat astăzi Președinta Maia Sandu la o conferință de presă. Șefa statului a calificat această acțiune a Moscovei drept una care sfidează suveranitatea și integritatea țării noastre.
„Este o acțiune care sfidează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova din partea Federației Ruse. O nouă acțiune care denotă lipsă de respect față de Moldova și cetățenii ei”.
Precizăm că peste 46 de mii de cetățeni din stânga Nistrului au participat la alegerile prezidențiale organizate de Federația Rusă, cu 27 de mii mai puțini față de scrutinul prezidențial rus din 2018, potrivit presei din regiune.
Săptămâna trecută, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov a afirmat că că pe malul stâng al Nistrului locuiesc aproximativ 250 de mii de cetățeni ruși, care au dreptul inalienabil de a vota la alegerile prezidențiale din Federația Rusă. Expertul WatchDog Andrei Curăraru a afirmat pentru Radio Moldova că numărul real al posesorilor de pașapoarte rusești din regiunea transnistreană este de aproximativ 50 de mii și nu de 250 de mii, așa cum se vehiculează la Moscova și Tiraspol. Acesta a mai spus că anume o prezență la vot de 50.000 de alegători reprezintă capacitatea maximă de mobilizare la alegerile din Federația Rusă, organizate în regiunea transnistreană.
Andrei Curăraru a explicat că absența masivă la vot în Stânga Nistrului se datorează și că mulți cetățeni din regiunea transnistreană, care dețin dublă cetățenie, se află în Federația Rusă.
„Și dacă luăm cifra asta de aproape 50 de mii, și mai punem vreo zece mii dintre cei care sunt peste hotare, este numărul real de deținători de pașapoarte rusești din regiunea transnistreană și nicidecum acel 220 - 250 de mii. Asta este capacitatea de mobilizare, inclusiv administrativă, a regiunii transnistrene, mai mult nu au de unde să facă”.
Amintim că în perioada 15-17 martie au avut loc alegerile prezidențiale ruse. Ieri, acest scrutin a fost organizat și în Republica Moldova. Rusia a deschis ilegal șase secții de votare în regiunea transnistreană, iar autoritățile de la Chișinău au transmis o notă de protest ambasadorului rus la Chișinău și a condamnat acțiunile Moscovei.