Social

Calendarul Zilei // La 19 martie este marcată Ziua Pașaportului Românesc

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 19 martie.

1859: A avut loc, la Paris, premiera operei "Faust", de Charles Gounod. Este o operă în cinci acte, scrisă după un libret de Jules Barbier și Michel Carré. Opera se bazează pe lucrarea lui Goethe, care pornește de la legenda germană a unui bărbat care își vinde sufletul diavolului, pentru a primi, în schimb, cunoaștere și putere. Opera lui Gounod se concentrează pe relația dintre Faust și Marguerite și pe rezultatul tragic al legăturii lor. „Faust” al lui Gounod i-a adus compozitorului faima internațională.

1895: Auguste și Louis Lumière înregistrează primele lor imagini folosind noua lor cameră cinematografică brevetată.

1911: Inițiată de Clara Zetkin, se sărbătorește pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii în Germania, Danemarca, Austro-Ungaria și Elveția.

1912: Regele Carol I a promulgat prima lege modernă cu privire la pașapoartele din România.La 19 martie se sărbătorește Ziua pașaportului românesc. Libertatea românilor de a călători peste granițele Dunării și ale Imperiului Habsburgic fusese deja recunoscută prin Regulamentele Organice ce au intrat în vigoare în 1830 în Moldova și în 1831 în Țara Românească, în care era menționat, pentru prima dată, și documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de pașaport. Totodată, Regulamentul Organic stipula și obligația Agiei de a elibera „răvașe de drum” celor care părăseau teritoriul țării și de a le cerceta pe cele ale celor care intrau în țară, potrivit prefecturasuceava.ro. Legea din 1912, însă, introducea primele principii generale pentru pașapoarte și pentru trecerea frontierei. Potrivit acesteia, „Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”. Pașapoartele, emise în numele regelui, erau de forma unei cărți mici, fiind „compuse din 20 de pagini numerotate". Fiecare pagină a pașaportului avea "un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis. Cu toate că pașapoartele erau documente individuale de călătorie în străinătate, acestea cuprindeau și o rubrică dedicată însoțitorilor. Ulterior, în 1920, au fost introduse pașapoartele diplomatice, pașapoartele de serviciu și pașapoartele colective. Prevenirea falsificării pașapoartelor a determinat adoptarea unor măsuri la nivel european pentru creșterea gradului de siguranță a documentului de călătorie. În conformitate cu acest regulament, România, în calitate de stat membru, a introdus pașapoartele electronice, emise începând cu data de 31 decembrie 2008. În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

1915: Planeta Pluto este fotografiată pentru prima dată, dar nu este recunoscută ca planetă.

1931: City Bank din New York este prima bancă din istoria Statelor Unite ce cade victimă unui jaf armat.

1932: Se deschide oficial Sydney Harbour Bridge din Sydney, unul dintre cele mai lungi poduri din lume.

1945: Hitler semnează Decretul Nero privind distrugerea infrastructurii economiei germane pentru a nu mai putea fi utilizată de trupele aliate.

1953: Au fost televizate pentru prima oară Premiile Oscar.

1958: A fost creat Parlamentul European, ca for consultativ al Uniunii Europene.

2002: Zimbabwe este suspendat din Commonwealth acuzat de abuzuri ale drepturilor omului și de fraudă electorală.

2006: La alegerile prezidențiale din Belarus, președintele în funcție Aleksandr Lukașenko a primit peste 80% din voturi. În aceeași noapte, în capitala bielorusă au avut loc proteste.

2018: "Sudan", ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra a fost eutanasiat în Kenya, din cauza complicațiilor legate de vârsta.

S-au născut:

1947: Glenn Close, actriță americană

1955: Bruce Willis, actor

La 19 martie 2022, la vârsta de 94 de ani, a murit scriitorul și eseistul român, Barbu Cioculescu. A debutat cu poezie în 1966, volumul intitulându-se Cerc deschis. Totuși, fusese premiat, în 1947, pentru un alt volum de versuri rămas nepublicat. A semnat, de asemenea, alte cărți de poezie, proză și a desfășurat, o carieră de critic și istoric literar. Acestui domeniu, Barbu Cioculescu s-a dedicat prioritar, în ultimul deceniu.

Sărbători:

Ziua Mondială a Asistenței Sociale (a treia zi de marți din luna martie)

Ziua internațională a clientului

Ziua pașaportului românesc

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult