Astăzi este marcată Ziua Internațională a Pădurilor
Ziua Internațională a Pădurilor, marcată astăzi, are genericul „Pădurile și inovațiile”. În prezent, Republica Moldova are o suprafață împădurită de peste 11%, iar autoritățile își propun ca în următorii zece ani aceasta să fie extinsă până la 15 la sută. În același timp, experții sugerează că țara noastră are nevoie și de o reformă silvică pentru a îmbunătăți cadrul legal și a împiedica defrișarea ilicită a pădurilor.
Începând cu luna februarie, la inițiativa președintei Maia Sandu, Ministerul Mediului și Agenția Moldsilva implementează Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032, aprobat de Guvern.
Documentul își propune ca, în următorii zece ani, să extindă numărul de suprafețe împădurite cu circa 150 de mii de ha, atât pe terenurile autorităților publice cât și pe cele private.
Potrivit Ministerului Mediului, în primul an de implementare al Programului Național de împădurire au fost plantați peste 24 de milioane de puieți și reabilitate suprafețe silvice pe o suprafață de peste 7200 de ha. Pentru anul curent sunt planificate lucrări de regenerare a suprafețelor forestiere pe o suprafață de minimum 7000 de ha.
Anterior, directorul adjunct al Agenției Moldsilva, Iulian Mamai, a precizat pentru Radio Moldova că pentru programul național de împădurire din acest an au fost alocați din bugetul de stat aproximativ 100 de milioane de lei, urmând ca, pe parcurs, să fie identificate și alte mijloace financiare. În același timp, din aceste fonduri vor fi întreținute suprafețele forestiere plantate în anii trecuți.
Tăierea ilegală a pădurilor, lipsa de terenuri publice, dar și materialele de sădire necalitative sunt printre principalele probleme din cauza cărora procesul de extindere a pădurilor se desfășoară lent, a menționat pentru postul nostru de radio, expertul de mediu, Vladimir Garaba.
În opinia acestuia, țara noastră are nevoie de o reformă silvică, pentru a proteja suprafețele de păduri de tăierile ilicite.
„Este cunoscută problema că nu avem material săditor calitativ, plantăm salcâmi, specie care nu este cea mai calitativă și mai puțin plantăm altele autohtone. Noi nu avem suprafețe necesare pentru plantarea de păduri, o bună parte din ele au fost privatizate, acum, cu mare greu trebuie să convingi pe cineva pentru a oferi aceste suprafețe. O bună parte din pădurile Moldovei sunt de bună calitate acestea păduri trebuie păzite, dar din păcate avem mai multe tentative de a fi tăiate”, a specificat Vladimir Garaba.
Precizăm că, în intervalul 15 martie -15 aprilie, la nivel global, este marcată Luna Pădurii. Ministerul Mediului îndeamnă întreaga societate să participe în această perioadă la plantarea de noi suprafețe forestiere, care ar contribui la menținerea echilibrului ecologic.