SUA au permis adoptarea rezoluției ONU prin care solicită încetarea focului în Gaza. Prima reacție a Israelului
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție prin care solicită în mod explicit încetarea focului în războiul Israel-Hamas, după ce SUA au refuzat să-și exercite puterea de veto, relatează Politico. Drept răspuns, Israelul a amânat o vizită a oficialilor israelieni și a consilierilor de top ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu la Washington.
Adoptarea rezoluției, condusă și prezentată de membrii nepermanenți ai celui mai puternic organism al Națiunilor Unite, vine după ce o serie de rezoluții care abordează războiul Israel-Hamas eșuate din cauza vetourilor din partea Statelor Unite, Chinei și Rusiei din cauza dezacordurilor cu privire la formularea cererilor de încetare a focului.
Decizia SUA de a se abține, mai degrabă decât de a se opune rezoluției, este, de asemenea, cea mai puternică acțiune a Washingtonului până în prezent la Națiunile Unite împotriva aliatului său.
Rezoluția, așa cum a fost adoptată, solicită o „încetare durabilă a focului” – limbaj care face ecou cu cel al unei rezoluții americane propuse săptămâna trecută, pe care Rusia și China au respins-o pentru că au afirmat că nu este suficient de specific și a oferit Israelului prea mult spațiu de interpretare. De asemenea, rezoluția nu includea o condamnare a Hamas și nu lega atât de puternic încetarea focului cu eliberarea ostaticilor - ambele lucruri pe care le doreau SUA.
Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a spus că rezoluția care a fost adoptată nu a îndeplinit obiectivele Washingtonului, menționând că „anumite modificări cheie au fost ignorate, inclusiv cererile noastre de a adăuga o condamnare a Hamas. Și nu am fost de acord cu totul din rezoluție”.
Totuși, a subliniat ea, „sprijinim pe deplin unele dintre obiectivele critice din această rezoluție fără caracter obligatoriu. Și credem că a fost important ca consiliul să vorbească și să clarifice că orice încetare a focului trebuie să vină odată cu eliberarea tuturor ostaticilor.”
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat reporterilor că „votul nostru nu reprezintă, și repet, nu reprezintă o schimbare în politica noastră”.
În diferite momente înainte de vot, ambasadorii se înghesuiau vizibil în grupuri mari în sala Consiliului de Securitate al ONU. La dezbatere au fost prezenți și trimiși din Israel, Yemen și Palestina, care este recunoscut ca stat observator la ONU, mai scrie Politico.
Abținerile SUA la rezoluțiile despre Israel nu sunt fără precedent, dar rămân neobișnuite. Timp de decenii, SUA au respins în mod constant rezoluțiile Consiliului de Securitate care condamnau acțiunile israeliene în teritoriile palestiniene. Dar în 2016, administrația Obama s-a abținut de la o rezoluție prin care așezările israeliene din Cisiordania au fost declarate ilegale conform dreptului internațional, marcând pentru prima dată
Administrația Biden a folosit, de asemenea, abținerea pentru a-și exprima nemulțumirea față de acțiunile israeliene – în decembrie, SUA s-au abținut de la o rezoluție prin care cere Israelului să crească fluxurile de ajutor umanitar către Fâșia Gaza.