Sprijin pentru fermieri // MAIA propune unele derogări la anumite legi pentru a facilita accesul producătorilor de cereale la Creditul Agricol de Urgență
Pentru a facilita accesul producătorilor de cereale la creditul agricol de urgență, vor fi instituite unele derogări la anumite legi, astfel încât datoriile acestora să nu constituie un impediment în accesarea instrumentului de creditare, potrivit unui proiect avizat pozitiv de Guvern. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea afirmă că aceasta este o măsură suplimentară de sprijin pentru producătorii mici și micro de cereale din Republica Moldova.
„Acest proiect de lege vine să aducă îmbunătățiri și anume în discuțiile avute cu agricultorii mici și micro din raioanele de sud a R. Moldova, s-a constatat că au datorii la Inspectoratul Fiscal și asigurările sociale. Prin acest proiect de lege înaintat de către domnul deputat noi dăm derogări de la legile noastre și nu permitem ca acești 500 de mii de lei când vor fi acordați să fie executați de Inspectoratul Fiscal și alte instituții ale statului”, a spus Vladimir Bolea.
Ministrul a mai precizat că de la începutul lunii martie și până acum, aproximativ 90 de solicitări au fost depuse de fermieri pentru acordarea creditului agricol de urgență, dintre care 80 au fost aprobate. Valoarea acestora depășește suma de 30 de milioane de lei.
De notat că, începând cu 1 martie, producătorii mici și micro de cereale pot obține credite cu o valoare maximă de 500 de mii de lei, fiind garantate de stat în proporție de 90 la sută. Pentru a beneficia de acest instrument, agricultorii trebuie să depună cereri la băncile comerciale până la sfârșitul lunii curente.