Social

Rata natalității în Republica Moldova este în continuă scădere

Republica Moldova se confruntă cu o schimbare a structurii demografice, manifestată inclusiv printr-o rată scăzută a natalității. Situația este generată, nu doar de factorul economic, ci și de aspirațiile actuale ale familiilor, parteneriatele de viață și de inechitățile mediului de trai, a precizat șefa serviciului de politici demografice de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Aliona Crețu.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Potrivit Alionei Crețu, inechitățile din mediul urban și rural, lipsa locurilor de muncă sau reconfigurarea intereselor femeilor sunt factori care influențează în egală măsură rata natalității.

E vorba în primul rând despre faptul că femeia își dorește să se afirme în plan profesional, să facă studii bune, nu mai dorește ca altă dată să stea acasă și numai să nască copii - nu se vede ca menirea principală a ei. Există și factori precum schimbarea formelor de parteneriat conjugal, scade numărul căsătoriilor și asta influențează la fel foarte mult rata fertilității. La factorul economic ar fi indemnizațiile mici, locuri de muncă mai puțin plătite sau lipsa locurilor de muncă”, a declarat Aliona Crețu.

În ultimii opt ani, numărul nou-născuților a scăzut cu aproximativ 34%, de la 41.000 în 2014 până la 27.000 în 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

Statul încearcă să motiveze familiile să aducă pe lume mai mulți copii. Anul acesta, de exemplu, indemnizația unică la nașterea copilului a fost dublată, ajungând la 20 de mii de lei.

Citește mai mult