Economic

CSE prelungește măsura privind necesitatea eliberării licențelor la importul de grâu, porumb și floarea soarelui

Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi, în continuare, permis în baza unei licențe, eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea măsurii pe un termen de 3 luni, în vederea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Potrivit Guvernului, cererea de eliberare a licenței de import poate fi depusă de o persoană juridică sau fizică, care desfășoară activități economice de fabricare a uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, preparatelor pentru hrana animalelor de fermă sau creșterea animalelor.

Solicitările vor fi examinate de către o comisie constituită de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Conform instituției de profil, din luna octombrie 2023 și până în prezent nu a fost importat grâu, decât pentru semănat. În această perioadă a fost acordată licență la importul a circa 1 500 de tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1 200 de tone sunt destinate industriei cofetăriei. De asemenea, s-a oferit licență pentru importul a 44 de tone de porumb pentru popcorn.

Între timp, portalul mold-street.md scrie că cea mai mare fabrică de producere a uleiului din Bălți și-a sistat activitatea și asta nu ar fi singura. Potrivit sursei, compania nu reușește să procure cantități suficiente de produse de floarea soarelui de pe piața locală și nu poate importa pentru că mecanismul de licențiere introdus în octombrie 2023, practic nu funcționează.

Potrivit directoarei unei întreprinderi de producere a uleiului, Stela Ostrovețchi, conform estimărilor, pe piață au mai rămas 100 000 de tone de semințe de floarea soarelui. Unii agricultori, spune ea, nu vor să își vândă produsul la prețul de piață și vor să-și păstreze semințele în speranța că la vară prețurile vor crește.

Amintim că anul trecut în luna decembrie, importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui este permis, doar baza unei licențe. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care și-au motivat atunci hotărârea prin necesitatea menținerii pe piața internă a unui preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.

Potrivit Regulamentului licența de import poate fi utilizată doar de titularul acesteia și în scopurile în care a fost eliberată. În cazul identificării neconformităților de utilizare a licenței, Ministerul Agriculturii poate anula valabilitatea ei și informa toate autoritățile.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult