Politic

Anchetă jurnalistică: Președintele Comisiei pre-vetting ar fi avut probleme de integritate în cariera profesională. Autoritățile: CV-ul candidatului a fost verificat minuțios

Președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, ar fi avut anterior probleme de integritate, potrivit unei anchete publicate de Anticorupție.md. Autoritățile, care au inițiat reforma justiției, susțin că această candidatură a fost propusă de partenerii de dezvoltare, iar CV-ul său a fost examinat minuțios înainte de a fi numit în funcție. De cealaltă parte, experții spun că instituțiile responsabile ar trebui să discute public acest subiect pentru a clarifica lucrurile.

Potrivit anchetei jurnalistice publicată de Anticorupție.md, cu referire la surse din presa internațională, în CV-ul președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel, ar exista unele neconcordanțe, în special, cu refere la activitatea sa în calitate de judecător la Curtea de Apel din Den Bosch Olanda, în care ar fi luat unele decizii ce pun la îndoială integritatea sa profesională. Sursa precizează că președintele Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel a activat în 2018 în calitate de grefier la Curtea Internațională Penală de la Haga, iar presa olandeză scria că acesta ar fi cauzat prejudicii Curții Internaționale Penale în valoare de 760.000 euro. Mai multe decizii, considerate a fi ilegale, s-au luat în legătură cu o reformă pusă la cale de Herman von Hebel la Curte, ulterior criticată de judecători. Înalta Curte ar fi suportat cheltuieli de șapte milioane de euro pentru reformă, iar judecătorii instanței l-au acuzat pe von Hebel de „intenții ascunse”.

Solicitați să comenteze datele pe care se axează investigația, secretara Comisiei Pre-vetting a declarat că membrii comisiei vor examina situația, iar mâine vor reveni cu o reacție publică.

Instituțiile responsabile de inițierea și derularea reformei Justiției, Ministerul Justiției și Parlamentul au afirmat pentru postul nostru de radio că integritatea și reputația candidaților selectați pentru Comisia pre-Vetting au fost verificate minuțios la acel moment, iar experții internaționali au fost propuși de partenerii de dezvoltare. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Justiției, Irina Gherasim a precizat că instituția asigură dialogul interinstituțional și buna funcționare a comisiilor de evaluare, dar nu intervine în activitatea acestora și nu este responsabilă de numirea membrilor comisiilor.

În contextul divergențelor și a suspiciunilor internaționale, membrul Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Grădinaru, a menționat pentru postul nostru de radio că CV-urile candidaților au fost examinate minuțios, iar informația apărută în spațiul public cu referire la suspiciuni de integritate și aspecte ce vizează unele neconcordanțe în cariera președintelui Comisiei Pre-veting va fi examinată de către deputați, iar ulterior va fi luată o decizie.

Urmează să analizăm informația în comisie și să vedem cum vom proceda. Teoretic dacă se adeverește, fie Dumnealui își anunță demisia și se modifică componența Comisiei, fie noi demarăm procesul de modificare a membrilor Comisiei”, a precizat deputatul.

Dacă suspiciunile în privința problemelor de integritate a președintelui comisiei de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor se vor adeveri, autoritățile responsabile ar trebui să clarifice incertitudinea, dar și să răspundă la întrebarea cum a fost admis un asemenea candidat în Comisia Pre Vetting, a afirmat pentru Radio Moldova expertul Watch Dog, Alexandru Bot.

”„condițiile în care sunt asemenea suspiciuni apare întrebarea „cât de integră a fost evaluarea integrității ?”, dacă îmi permiteți tuatologia. Eu cred că cel puțin este necesar să fie formată o comisie parlamentară, iar subiectul despre activitatea Comisiei Pre-vetting să fie discutat într-o ședință extinsă cu participarea membrilor acesteia, autorităților, dar și reprezentanților societății civile”, a spus expertul.

Amintim, Comisia Pre-vetting, formată cu scopul de a evalua integritatea membrilor CSM și CSP, și-a început activitatea în aprilie 2022. Din componența ei fac parte șase membri: 3 numiți de Parlament și alți trei recomandați de partenerii de dezvoltare. Aceștia sunt: Herman von Hebel (Țările de Jos), Victoria Henley (SUA), și Nona Tsotoria (Georgia) și trei experți naționali-Nadejda Hriptievschi, Vitalie Miron și Tatiana Răducanu.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel este Judecător în cauze penale cu jumătate de normă la Curtea de Apel din Den Bosch, Olanda. Potrivit CV-ului său prezentat Parlamentului a activat între 2013 și 2018 grefier la Curtea Penală Internațională (ICC). A elaborat foaia de parcurs pentru înființarea Înaltei Curți Anticorupție în Ucraina. A instruit președinții și managerii de instanțe cu privire la practicile eficiente de gestionare a instanțelor și elaborarea unui Cod de Etică pentru judecători în Georgia.

Olga Stăvilă

Olga Stăvilă

Autor

Citește mai mult