Externe

Revista presei internaționale: Imigranții tadjici se confruntă cu un nou val de amenințări și discriminare în Rusia; Consecințele prăbușirii podului Francis Scott Key din Statele Unite

Presa internațională continuă să urmărească modul în care decurge ancheta deschisă de autoritățile ruse după atacul terorist de la Moscova în care au murit peste 130 de oameni. Mai multe publicații relatează despre consecințele atacurilor aeriene ale Rusiei asupra infrastructurii civile a Ucrainei care au lăsat fără energie electrică sute de mii de oameni. În atenția presei străine rămân protestele fermierilor care nu sunt mulțumiți de concesiile făcute de autorități și au demonstrat din nou la Bruxelles. Consecințele prăbușirii podului Francis Scott Key din Statele Unite, cu o lungime de 2,5 km, e un alt subiect despre care relatează publicațiile internaționale răsfoite de Lidia Petrenco.

În atenția presei internaționale rămâne cel mai grav atac terorist petrecut în Rusia în ultimii 20 de ani, în care și-au pierdut viața cel puțin 139 de persoane, după ce câțiva bărbați înarmați au luat cu asalt o sală de concerte din suburbia Moscovei, trăgâng focuri de armă asupra mulțimii și incendiind clădirea. Novaya Gazeta Evropa relatează că în ultimele trei zile, au fost arestate opt persoane suspectate de implicare în atacul terorist, însă doar patru și-au recunoscut vina. Din datele anchetei reiese că trei dintre cei arestați, i-au ajutat pe atacatori să-și cumpere o mașină și să închirieze un apartament la Moscova înainte de comiterea atentatului. „Deși în anunț a scris că dă în chirie locuințe „doar rușilor”, de data aceasta le-a dat-o oamenilor din Tadjikistan, deoarece i s-au oferit „bani buni”, povestește mama bărbatului reținut, citată de Novaya Gazeta Evropa.

Deși gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul, înalți oficiali ruși au acuzat marți Ucraina și Occidentul că ar avea partea sa de vină, relatează publicațiile străine. The Moscow Times îl citează pe șeful Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Alexander Bortnikov, potrivit căruia cei care au „ordonat” săvârșirea atentatului nu au fost încă identificați, însă atacatorii ar fi intenționat să fugă în Ucraina, unde ar fi fost „întâmpinați ca niște eroi”. „Credem că acțiunea a fost pregătită de islamiștii radicali, ajutați de serviciile speciale occidentale și ucrainene, a declarat Bortnikov. La fel, Nikolai Patrushev, care conduce Consiliul de Securitate al Rusiei, a susținut afirmația lui Bortnikov potrivit căreia Kievul a fost implicat în atac, spunând canalului de știri Telegram Shot: „Desigur, a fost Ucraina”, precizeză The Moscow Times.

Ucraina, care a negat în mod repetat orice legătură cu atacul de vineri, a respins acuzațiile rusești, numindu-le ”minciuni”, amintește Reuters.

Imigranții originari din Asia Centrală se confruntă cu un nou val de amenințări și discriminare în urma atacului terorist de la Moscova, realatează Meduza. Potrivit publicației, de când patru cetățeni tadjici au fost arestați în legătură cu atacul terorist de vineri, persoane cu ascendență din Asia Centrală, deja ținte frecvente ale rasismului în Rusia, s-au confruntat cu un nou val de ură și agresiune. Forțele de securitate ale țării au început să trateze oamenii cu „trăsături asiatice” cu suspiciune crescută, în timp ce unii cetățeni ruși au început să refuze să călătorească cu șoferii de taxi din Tadjikistan, relatează publicația, declarată agent străin de către autoritățile de la Moscova.

Rusia urmărește scopul de a distruge infrastructura energetică a Ucrainei lansând tot mai multe atacuri aeriene asupra acesteia, titrează Kyiv Independent. Deși nu a reușit să atingă acest obiectiv până acum, situația devine din ce în ce mai precară odată cu adâncirea crizei de muniții pentru sistemele de apărare aeriană, notează publicația. Unii cred că noile atacuri reprezintă o răzbunare pentru propria campanie de atacuri cu drone a Ucrainei împotriva rafinăriilor de petrol rusești, care ar fi perturbat capacitatea de producție de petrol a Rusiei cu aproximativ o zecime, constată Kyiv Independent.

Presa ucraineană scrie că Franța va transfera în curând 78 de tunuri autopropulsate Caesar în Ucraina, după cum a anunțat ministrul Apărării de la Paris, Sebastien Lecornu. Unian relatează că în baza unui acord de finanțare între Franța, Ucraina și Danemarca, în Ucraina ar urma să fie livrate „rapid” obuziere, Franța urmând să crească totodată, proviziile de obuze pentru a satisface nevoile urgente de muniție ale Kievului.

Între timp, protestele fermierilor sunt în plină desfășurare, chiar dacă Uniunea Europeană a renunțat la unele politici agricole care au provocat nemulțumiri, titrează Euronews. Concesiile făcute fermierilor nu au ajutat la calmarea furiei manifestanților care s-au adunat din nou marți la Bruxelles, la doar câțiva metri de locul unde se întâlneau miniștrii europeni ai agriculturii, constată postul paneuropean de televiziune. Potrivit publicației Politico, aproximativ 250 de tractoare au fost aduse la Bruxelles în primele ore ale dimineții de marți, într-o nouă demonstrație împotriva politicilor despre care fermierii spun că le distrug afacerile. A fost o demonstrație mai mică decât cele anterioare din acest an, dar nu mai puțin zbuciumată, deoarece fermierii au aruncat cu ouă în polițiști, au incendiat grămezi de fân și anvelope, conchide Politico. „Fermierii sunt disperați. Nu venim aici pentru distracția noastră”, a declarat Leonardo van den Berg, membru al consiliului de conducere al Coordonării Europene Via Campesina, pentru POLITICO. „Situația fermierilor din Europa este foarte proastă. Suntem marginalizați,” afirmă agricultorul.

Presa de peste ocean descrie consecințele prăbușirii podului Francis Scott Key din Statele Unite, cu o lungime de 2,5 km. Podul s-a prăbușit după ce o navă de marfă a pierdut controlul și a lovit o coloană a acestuia. În urma incidentului, mai multe vehicule au căzut de pe pod în râul Patapsco, transmite BBC, citând autoritățile locale. Salvatorii caută în continuare șase muncitori, care efectuau lucrări de construcție în momentul prăbușirii podului, relatează Associated Press. După ce personalul de pe navă a alertat Departamentul de Transport din Maryland că au pierdut controlul navei, autoritățile locale au reușit să închidă podul înainte de a fi lovit, „ceea ce, fără îndoială, a salvat vieți”, a declarat marți președintele Joe Biden citat de ABCNews.

Prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore a întrerupt transportul în portul principal al orașului, ceea ce poate duce la pierderi de 9 milioane de dolari pe zi, scrie Newsweek. Pe acest pod erau transportate cele mai multe mașini, camioane ușoare și materiale de construcție din Statele Unite, precizează Newsweek. Podul Francis Scott Key din Baltimore s-a clasat pe primul loc în SUA la importul și exportul de automobile, camioane ușoare și materiale de construcție. De asemenea, se află pe locul al doilea în țară la exporturile de carbune, iar în 2022, s-a clasat pe locul șase la importurile de cafea, precizează Newsweek.

Prăbușirea peste noapte a podului Francis Scott Key din Baltimore a condus marți la o creștere a teoriilor conspiraționiste online, multe dintre ele promovate de conturi „verificate” cu urmăriri uriașe pe X, observă publicația Axios. Dezinformarea abundentă în timpul evenimentelor cu victime în masă nu este un fenomen nou, dar de când a trecut în proprietatea lui Elon Musk, platforma a evoluat de la o sursă esențială de știri în timp real la un teren propice pentru teorii ale conspirației, constată publicația. Potrivit Axios, în câteva ore, conturile X cu sute de mii de adepți promovau afirmații fără temei că nava Dali ar fi fost victima unui atac cibernetic sau că ar fi lovit intenționat podul. O mare parte din pstările de acest tip au fost înaintate de utilizatori „verificați” care plătesc pentru un abonament premium, care le sporește vizualizările, remarcă publicația. „Totul până acum indică faptul că acesta a fost un accident teribil. În acest moment, nu avem niciun alt indiciu, niciun alt motiv să credem că există vreun act intenționat aici”, a spus președintele Biden în remarcile de marți după-amiază, citat de Axios.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult