Anca Dragu: Inflația din Republica Moldova a scăzut de la 34% la 4% după diminuarea dependenței de gazul rusesc
În ultimul an și jumătate, rata inflației în Republica Moldova a scăzut de la 34 la sută la 4 la sută, pe fundalul reducerii dependenței de gazul rusesc, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, pentru Euronews România. Potrivit acesteia, scăderea prețurilor la energie și gaze naturale a determinat micșorarea inflației și temperarea prețurilor.
„Factorul principal este cel legat de securitate energetică și independența energetică. Dependența de gazul rusesc a condus la explozia prețurilor și la acel sentiment de nesiguranță care a amplificat inflația. Odată cu găsirea de soluții alternative - conectarea Republicii Moldova la sistemul european de transmitere a energiei electrice, de asemenea interconectării pe gaze și depozite de gaze în România și Ucraina. Odată cu această relaxare în ceea ce privește presiunea dinspre prețurile de la energie, am văzut reducerea prețurilor în general și o dezinflație”, a spus guvernatorul BNM.
Precizăm că, de la începutul războiului Federației Ruse în Ucraina, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere record a inflației anuale, de la 5 procente în 2021 la peste 34 la sută în 2022, fiind cea mai mare în ultimii 22 de ani. Prin urmare, produsele s-au scumpit de câteva ori. Abia la mijlocul anului trecut inflația a început să scadă și constituie în prezent 4,3 %. Potrivit prognozelor, în acest an inflația va oscila în limita intervalului de 5 la sută, care este optim pentru creșterea economică.