Externe

CORESPONDENȚĂ//Uniunea Europeană limitează accesul liber la produsele agricole ucrainene

Sprijinul necondiționat pe care europenii spun că îl acordă Ucrainei a fost întâmpinat de furia fermierilor. Miercuri, 27 martie, cei douăzeci și șapte au convenit, după lungi negocieri, să restricționeze importurile de produse agricole ucrainene, care, din iunie 2022 încoace, pot accesa piața internă europeană fără taxe vamale. Ei au mai anunțat că acest regim favorabil nu va fi prelungit dincolo de iunie 2025.

Pentru păsări de curte, ouă, zahăr, ovăz, porumb și miere, taxele vor fi restabilite dacă volumele importate depășesc nivelul mediu observat între 1 iulie 2021 și 31 decembrie 2023.

În total, aceste viitoare restricții ar trebui să reprezinte un deficit pentru Ucraina de aproximativ 330 milioane de euro pe an. Pentru restul, și în special pentru cereale, există un „angajament consolidat” din partea Comisiei Europene de a activa măsuri de salvgardare în cazul unor perturbări semnificative ale pieței.

Compromisul, care a fost întocmit de ambasadorii statelor membre la Uniunea Europeană, trebuie încă validat formal de capitale și de Parlamentul European. Ceea ce, având în vedere natura extrem de politică a problemei, nu este neapărat ceva garantat.

Franța, în special, vrea ca și vecinii Ucrainei – Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria și România – să introducă restricții de urgență pentru cerealele iraniene, precum și o perioadă de referință care ia în considerare întregul an 2021.

Cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile europene, de pe 6 pe 9 iunie, care ar putea înregistra un progres important din partea extremei drepte, miza e în Parlamentul European să se întărească textul aprobat miercuri.

În perspectiva de a vedea într-o zi Ucraina aderând la UE, fermierii europeni sunt într-adevăr foarte îngrijorați. Trebuie spus că, așa cum stau lucrurile în prezent, dacă ar intra în UE acum, Kievul ar avea dreptul la aproape 20 % din bugetul politicii agricole comune.

Competitie nedreapta

Este adevărat însă că Ucraina, împiedicată de blocada rusă a Mării Negre să-și exporte produsele agricole pe piețele sale tradiționale, și-a redirecționat vânzările către UE, la prețuri deosebit de competitive. Potrivit Comisiei Europene, în 2023, Ucraina a vândut astfel în Europa 39.000 de tone de ouă (față de 3.800 de tone în 2021), 173.000 de tone de păsări (76.000 în 2021), 496.000 de tone de zahăr (18.000 de tone în 200201), (18.000 de tone de orz). ) sau 6.1 milioane de tone de grâu (288.000 de tone în 2021).

AUTOR: Dan Alexe

Citește mai mult