Social

Aerul din Chișinău și Bălți, tot mai poluat. Agenția de Mediu recomandă limitarea plimbărilor în zonele cu trafic intens

Aerul din municipiile Chișinău și Bălți este tot mai poluat în această perioadă. Reprezentanții Agenției de Mediu au declarat pentru Radio Moldova că, la început de primăvară, se atestă o creștere a concentrațiilor de poluanți în atmosferă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, anual, circa 5 mii de decese în țara noastră sunt cauzate de aerul poluat.

Mai mulți locuitori ai Capitalei spun că aerul este tot mai poluat, în special dimineața și seara. Aceștia spun că automobilele și întreprinderile industriale sunt principalele surse care afectează calitatea aerului. Pentru a le evita, cetățenii aleg să petreacă mai mult timp în parcuri, sau la țară.

„Dimineața când toți merg la serviciu nu poți deschide geamul la apartament, se simte un aer poluat”;

„Aseară eram prin oraș și era oribil ce aer greu”;

„Astăzi am ieșit din casă mai devreme, era un aer foarte curat”;

„E mai poluat în oraș, la periferii nu este așa. Aerul e poluat din cauza mașinilor multe, ar fi bine de mai mers și cu bicicletele”, spun oamenii.

Activitatea industrială, transportul, dar și folosirea carburanților pentru încălzirea locuințelor sunt printre principalele cauze care viciază mediul înconjurător, în special în marile orașe, susține șefa Laboratorului pentru calitatea aerului din cadrul Agenției de Mediu, Natalia Platon.

Potrivit ei, acumularea poluanților în atmosferă în această perioadă este generată și de creșterea temperaturii aerului, de ceață sau de lipsa precipitațiilor.

„Observăm că un nivel de poluare a aerului, îl observăm pe perioada de toamnă și la începutul primăverii atunci când are loc o mărire a concentrațiilor de poluanți în atmosferă. Atunci când se atestează un nivel mai mărit al aerului Agenția de Mediu recomandă populației să limiteze primblările în apropierea zonelor cu trafic intens, în special oamenilor care suferă de maladii cardiace, femeile însărcinate, bătrânii, copiii și să circule cât mai mult în zonele verzi”, a afirmat Natalia Platon.

Agenția Națională pentru Sănătate publică recomandă cetățenilor ca în această perioadă să verifice zilnic prognozele de poluare a aerului, pentru a evita unele probleme de sănătate, cum ar fi rinita, bronșita sau astmul.

Potrivit ANSP, anual, în Republica Moldova, mor peste 5 000 de oameni din cauza complicațiilor poluării aerului, iar la nivel global se înregistrează 8,8 milioane de decese.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult