Calendarul Zilei // 135 de ani de la inaugurarea Turnului Eiffel
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 31 martie.
1889: A fost inaugurat Turnul Eiffel, cea mai înaltă construcție din lume la acea vreme. Numele edificiului este asociat inginerului Gustave Eiffel, cel care l-a proiectat și construit, după o tehnologie patentată de inginerul român Gheorghe Pănculescu. Obiectivul este vizitat de peste 7 milioane de turiști în fiecare an, fiind cel mai vizitat monument din lume. Construcția turnului a început la 26 ianuarie 1887 și a durat doi ani, două luni și cinci zile, reprezentând o demonstrație de inginerie franceză, cu elemente din import – subansamble din oțel și nituri fiind aduse de la Reșița, România. La 6 mai 1889, Turnul Eiffel a fost deschis publicului larg, iar până la 6 noiembrie acelasi an, fiind vizitat de peste 32 de milioane de persoane. În timpul Primului Război mondial turnul a fost închis, iar în anul 1921 s-a realizat de aici prima emisiune radio din Franța, în direct. În 1964, Turnul Eiffel este înscris pe lista monumentelor istorice, iar din anul 1991 face parte din patrimoniul mondial al UNESCO. Personalul care deservește în prezent turnul este de peste 500 de persoane, iar obiectivul este deschis turiștilor pe întreg parcursul anului.
1893: A fost inventat fermoarul.
1918: A fost inaugurat tronsonul de cale ferată între orașele Bălți și Iași. Primul tren de probă a traversat Prutul în februarie 1876, circulația feroviară peste pod începând în mod oficial pe 19 martie același an. În vara anului 1944, la revenirea sovieticilor, ecartamentul căii ferate Iași-Chișinău a fost lărgit, linia fiind secționată de noul hotar pe Prut dintre URSS si România.
1933: S-a născut Nichita Stănescu, poet român.
1967: Jimi Hendrix și-a ars chitara la London's Astoria Theatre.
Au decedat:
1855: Charlotte Brontë, scriitoare britanică
În 1945, a murit Anne Frank, o evreică germană, care și-a pierdut cetățenia în exil și care a căzut victimă genocidului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. A decedat in lagarul de concentrare Bergen-Belsenn unde in martie 1945, izbucnea o epidemie de tifos, care a dus la moartea a 17.000 de prizonieri, printre victime aflându-se Anne. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ținut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată. Jurnalul, a fost publicat după război de către tatăl ei, care supraviețuise. Acesta este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziștilor. În timp, Jurnalul Annei Frank avea să fie publicat în peste 70 de limbi străine, în întreaga lume, devenind extrem de apreciat de public. Se estimează că, până în prezent, s-au vâdut, în întreaga lume, în peste 30 de milioane de exemplare.
2016: Artistul plastic, părintele stemei Moldovei, Gheorghe Vrabie
La 31 martie este marcată Ziua Mondială a Backup-ului