Social

Timp de patru ani, aproximativ 30 la sută dintre gospodăriile vulnerabile energetic ar putea beneficia de Vouchere Ecologice

Peste 32 de mii de cetățeni au primit vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor uzate în primele patru luni de la implementarea Programului Rabla pentru Electrocasnice. Aceste date relevă o dinamică pozitivă, întrucât tot mai mulți cetățeni sunt interesați de programul privind achiziția echipamentelor eficiente energetic, susțin participanții la o discuție publică.

Timp de patru ani, aproximativ 30 la sută dintre gospodăriile vulnerabile energetic ar putea beneficia de Vouchere Ecologice, a declarat directorul Centrului Național pentru Energia Durabilă, Ion Muntean. Funcționarul a subliniat că sunt necesare și anumite îmbunătățiri ale programului, precum o mai bună informare și comunicare cu agenții economici și gospodăriile vulnerabile energetic.

„Noi avem de fapt patru luni efectiv de când a fost lansat programul de vouchere. 32 de mii de beneficiari cu un singur magazin, practic. Este impresionant rezultatul la care s-a ajuns. Estimările pe care le avem sunt destul de promițătoare în ceea ce privește gradul de valorificare și posibilitatea de acoperi, de a ajunge la populație prin acest program. În patru ani, noi estimăm că 30% dintre gospodăriile casnice pot fi acoperite cu vouchere. Sistemul are aceste capacități, doar că nu avem suficientă claritate pe partea pieței. Cunosc personal că au fost companii care au ezitat să intre la etapa pilot, deși se încadrau conform cerințelor”.

Potrivit agentului economic Alexandru Filimon, care participă la program, serviciul este apreciat de cetățeni, iar cel mai des sunt solicitate electrocasnicele. Potrivit acestuia, cererile pentru becuri led denotă un interes mai mic din partea oamenilor.

„Fiecare nouă sesiune arată rezultate tot mai bune, mai ales pe partea de electrocasnice. Ultima sesiune, din cifrele pe care le am, rata de valorificare a depășit 55% din voucherele emise. Ceea ce, zic eu, este un rezultat foarte bun, având în vedere că am startat de la 14%. Deci, 55% e foarte bine. Pe partea de becuri LED, cifrele nu-s chiar așa de bune, dar dinamica este una pozitivă”.

Amintim că, Programul Rabla pentru electrocasnice a fost lansat în noiembrie anul trecut, cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică. Prin intermediul acestuia, cetățenii pot beneficia de vouchere pentru înlocuirea echipamentelor casnice vechi și uzate cu echipamente eficiente energetic.

La prima etapă a proiectului vor fi oferite 2 200 de vouchere în valoare de 12 mii de lei fiecare. Banii vor putea fi utilizați pentru procurarea electrocasnicelor mari, cum ar fi: frigidere, mașini de spălat sau cuptoare electrice. Pentru a beneficia de tehnica nouă, cetățenii vor trebui să contribuie cu 20 la sută din valoarea bunului și să ofere în schimb electrocasnicele vechi din aceeași categorie, care urmează să fie reciclate. Totodată, aproximativ 50 de mii de familii din țară vor primi vouchere de 500 de lei pentru procurarea becurilor de tip LED.

Menționăm că de aceste vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor pot beneficia cetățenii încadrați în categoria foarte ridicată de vulnerabilitate energetică.

Amintim că prima etapă a programului „Rabla pentru electrocasnice” a început pe 15 noiembrie 2023.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” este implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu Centrul Național pentru Energie Durabilă, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Bugetul total este estimat la 5,8 milioane de dolari.

Detalii despre program pot fi consultate pe site-ul ecovoucher.md.

Citește mai mult