Calendarul Zilei // 83 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 aprilie.
1778: A fost creat simbolul dolarului american $.
1790: Apare prima gazetă tipărită în Moldova „Courrier de Moldavie”.
1859: Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și Moldovei, a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei.
1891: William Wrigley înființează compania producătoare de gumă de mestecat care-i poartă numele. Wrigley în 1893 a lansat două noi mărci de gumă: Juicy Fruit și Wrigley’s Spearmint. Deoarece afacerea cu gumă de mestecat era foarte competitivă la sfârșitul secolului 19, William Wrigley Jr. a cheltuit peste un milion de dolari pe an în publicitate. El a vândut guma de mestecat cu alte articole precum lămpi, cuțite de buzunar, cărți de bucate și articole de pescuit. În 1907, în timpul depresiunii economice, Wrigley a arătat că era pregătit să își asume un risc, ipotecând tot ce deținea pentru a lansa o campanie publicitară masivă. În 1908, vânzările de gumă de mestecat Wrigley’s Spearmint depășeau 1.000.000 de dolari pe an, iar în total, vânzările generale ale companiei au sărit la 3 milioane de dolari. În scurt timp, William Wrigley Jr. a devenit cel mai mare producător de gumă de mestecat din lume și a înființat companii de gumă de mestecat în Canada, Australia, Marea Britanie și Noua Zeelandă.
1919: România trece la calendarul gregorian (calendarul pe stil nou). Ziua de 1 aprilie devenea 14 aprilie.
1938: În Elveția a fost prezentată publicului cafeaua solubila.
1941: Are loc Masacrul de la Fântâna Albă. Trupele sovietice ucid circa 3.000 de români care au încercat să treacă granița din URSS în România. Agitatorii sovietici au împânzit în ajunul Paștelui zvonul că se vor deschide granițele cu România și bucovinenii vor putea trece nestingheriți. Aproximativ 3.000 de români din mai multe sate de pe valea Siretului au plecat, pe jos, în ziua Paștelui către graniță, dar s-au oprit la doi kilometri de frontieră, în localitatea Fântâna Albă, unde rușii i-au așteptat cu mitralierele. Femei, bărbați și copii au fost secerați de gloanțe într-un masacru cumplit. Foarte puțini au supraviețuit. Cei care n-au murit, au avut parte de un sfârșit și mai cumplit. Au fost arestați și supuși unor torturi groaznice. Cadavrele românilor au fost aruncate în gropi comune. Unele victime au fost îngropate de vii. Masacrul nu a fost recunoscut niciodată de regimul sovietic. Abia în anul 2000, autoritățile ucrainene au permis pentru prima dată oficierea unei slujbe religioase la Fântâna Albă, în memoria celor 3.000 de români.
1948: Forțele sovietice din Germania blochează căile de comunicație către sectoarele de ocupație american, britanic și francez din Berlin, declanșând prima criză a Războiului Rece.
1979: Iran devine republică islamică.
1977: A fost fondat Apple Computer, Inc.
1995: Intră în vigoare Pactul de cooperare în domeniul securității, semnat de Albania și Turcia.
2001: Fostul președinte iugoslav Slobodan Miloșevici se predă forțelor poliției, pentru a fi trimis în fața Tribunalului internațional pentru crime de război de la Haga.
2001: Olanda a devenit prima țară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex.
2002: Olanda a devenit prima țară din lume unde eutanasia a fost legalizată. În Europa, au urmat doar Belgia, Luxemburg și Spania. În aprilie 2020, Curtea Supremă a aprobat eutanasierea persoanelor cu demență avansată, chiar dacă acestea nu mai sunt în stare să-și reitereze dorința. În același an, Olanda a anunțat planuri de legalizare a eutanasiei pentru copiii bolnavi în stadiu terminal, la vârsta cuprinsă între unu și 12 ani.
2020: Turneul de tenis de la Wimbledon ediția 2020 a fost anulat pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza răspândirii COVID-19 în Regatul Unit.
S-au nascut:
1881: Octavian Goga, poet, publicist și om politic român 1957: Tudor Tătaru, actor, regizor de cinema moldovean
Sărbători:
Ziua umorului Ziua internațională a păsărilor