Corespondență//Alegerile europene: progresele extremei drepte în țările fondatoare ale UE
Sprijinul pentru partidele de extremă-dreapta și conservatoare crește continuu în țările fondatoare ale UE, cele cunoscute sub numele de “nucleul dur”, în număr de șase: – Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda – care au înființat pentru prima dată Comunitatea Europeană în anii 1950. Asta ar putea modifica considerabil compoziția viitorului Parlament European.
Este cel mai frapantă concluzie a unor sondaje recente, inclusiv unul fără precedent realizat de Euronews, bazat pe 26.000 de interviuri (10.000 dintre acestea din cele șase țări fondatoare ale UE) în țări care reprezintă 96% din populația Uniunii.Cele șase țări fondatoare au fost întotdeauna considerate vitale pentru pulsul Uniunii Europene și pentru funcționarea ei. Dar o simplă privire asupra partidelor politice care conduc în ceea ce privește proiecția locurilor pentru următorul Parlament, conform sondajelor celor mai recente, arată cum peisajul politic al acestor țări se înclină tot mai mult spre dreapta radicală.
În timp ce afiliații de centru-dreapta din Partidul Popular European (PPE) sunt încă în fruntea sondajelor în Germania și Luxemburg, Fratelli d'Italia de dreapta sunt așteptați să aibă cea mai bună performanță electorală vreodată în Italia și se preconizează că vor sări de la actualele 7 locuri euro-parlamentare la 23.
Mai impresionant, trei partide afiliate grupului parlamentar de extrema dreaptă Identity and Democracy (ID) sunt în fruntea sondajelor în Franța, Olanda și Belgia.
În Franța, Rassemblement National, fostul Front National al lui Le Pen e creditat cu 30% din intențiile de vot, aproape o treime, iar în Belgia, în Flandra, regiunea de nord, extremiștii independentiști flamanzi sunt creditați cu un procent din voturi si mai ridicat. În general, deputații europeni legați de partide de centru-dreapta sau de extrema-dreaptă din aceste șase țări vor crește de la 135 la 153 conform sondajelor.
Asta ar însemna că, dacă următorul Parlament European ar fi fost ales în momentul Tratatului de la Roma, când s-au creat structurile europene actuale, cu șase țări fondatoare, o coaliție complet de dreapta ar fi putut lua cu ușurință aproape jumătate din totalul deputaților europeni aleși.
În timp ce părinții fondatori Adenauer, Schuman și De Gasperi ar putea fi îngroziți de succesul unora dintre cei mai înverșunați antagoniști ai integrării europene - cum ar fi Geert Wilders sau Marine Le Pan - speranțele pro-UE sunt puse pe o căsătorie de conveniență între conservatori și partidele de centru-dreapta.
Acest peisaj politic schimbat pare declanșat de problemele imigrației, un număr mare dintre cei chestionați în Franța (62%), Germania (53%), Olanda (50%), Italia (54%) și Belgia (48%) considerând că UE a avut un impact negativ asupra politicii de migrație.
Olanda și Germania sunt în fruntea listei țărilor care consideră că lupta împotriva migrației ilegale ar trebui să fie o prioritate (respectiv, 70% și 65%), Belgia, Franța și Italia urmând de aproape (62%, 59% și 54% ).
Câștigători și învinși
Într-o schimbare semnificativă în cadrul celor șase națiuni, facțiunile progresiste ar putea experimenta o scădere substanțială a reprezentării, potrivit sondajului Euronews.
Se anticipează că Blocul Verzilor va scădea de la 47 la 32 de locuri, în timp ce grupul Renew va scădea de la 47 la 36 de locuri. Această scădere este în mare parte atribuită scepticismului crescând față de partidele în exercițiu, inclusiv Verzii Germaniei și mișcarea Renașterii președintelui francez Emmanuel Macron.
Potrivit sondajelor, atât partidele socialiste italiene, cât și cele germane sunt de așteptat să se mențină puternic. Cu toate acestea, sunt așteptate îmbunătățiri ale performanțelor partidelor socialiste în Franța, Belgia și Țările de Jos – galvanizate de revenirea la politica internă a fostului vicepreședinte al Comisiei Frans Timmermans.
De aceea, alegerile pan-continentale programate în perioada 6-9 iunie 2024, care vor selecta 720 de deputați ai Parlamentului European, sunt considerate a fi printre cele mai mari evenimente democratice la nivel planetar.
AUTOR: Dan Alexe